Kriminalisti potrdili sum, da je poslanec Branko Marinič ponaredil izpit

Kriminalisti kranjske policijske uprave so utemeljili sum storitve kazenskega dejanja ponarejanja listin zoper poslanca SDS Branka Mariniča in neznano osebo, ki je sodelovala pri ponarejanju izpita iz nemškega jezika.

Objavljeno
27. januar 2010 09.56
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Kriminalisti kranjske policijske uprave so »utemeljili sum storitve kazenskega dejanja ponarejanja listin zoper znanega in neznanega storilca, zaradi česar je bila proti obema na tožilstvo podana kazenska ovadba«. V tem primeru gre za poslanca SDS Branka Mariniča in neznano osebo, ki je sodelovala pri ponarejanju izpita iz nemškega jezika na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju.

Na kranjski policijski upravi podrobnejših informacij ne posredujejo zaradi interesa predkazenskega postopka, saj se, kot so poudarili, preiskava v primeru ponarejanja izpita na kranjski fakulteti nadaljuje zaradi »suma drugih kaznivih dejanj«.

 

Spomnimo: ovadbo proti poslancu SDS Branku Mariniču je v začetku lanskega leta vložila komisija za preprečevanje korupcije. Na podlagi pridobljene dokumentacije so poslancu Mariniču očitali, da je leta 2005 goljufal pri izpitu iz nemškega jezika, ko se je na ustnem delu izpita pojavila pred profesorico Marjeto Ekar neznana oseba in se poskušala identificirati s ponarejeno študentsko listino.

 

Kriminalisti so opravili tudi grafološko analizo pisnega dela izpita iz nemškega jezika, da bi ugotovili, ali je izpit opravljal Marinič ali kdo drug. Branko Marinič je doslej zatrjeval, da je izpit iz nemškega jezika opravljal sam, vse očitke o goljufiji pa odločno zanikal. Predsednik SDS Janez Janša je poslanca vzel v bran z izjavo, da Mariniča za zdaj še niso nikoli dobili na laži in da svojemu poslancu verjame bolj kot pa predsedniku protikorupcijske komisije Dragu Kosu.

 

Marinič, ki je tudi predsednik parlamentarne protikorupcijske komisije, je v sporu s Kosom, ker komisija, ki jo vodi Marinič, zahteva od Kosove komisije podatke o prijaviteljih, ki so poslali anonimne prijave Kosovi komisiji.


Iz sredine tiskane izdaje Dela