Kristjani bodo s polnočnicami pričakali božič

Verniki pa še pred tem v družinskem krogu postavljajo jaslice in božično drevesce.

Objavljeno
24. december 2017 11.28
M. Č., STA
M. Č., STA
Ljubljana - Na predvečer božiča, ko kristjani praznujejo rojstvo Jezusa Kristusa, bodo po cerkvah potekale polnočnice, verniki pa bodo še pred tem v družinskem krogu postavili jaslice in božično drevesce. V ljubljanski stolnici bo mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v mariborski pa nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Evangeličanski škof Geza Filo bo božično bogoslužje opravil popoldne v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani.

V svetu bo ena od osrednjih božičnih maš potekala v vatikanski baziliki svetega Petra, ki jo bo ob 21.30 daroval papež Frančišek. Tradicionalna polnočnica pa bo tudi v Betlehemu, kamor so se v teh dneh zgrnile množice turistov.

Božič je eden izmed največjih krščanskih praznikov. Kristjani verjamejo, da se je z Jezusovim rojstvom Bog učlovečil in se dokončno zavzel za svet in človeka. Na rojstvo se pripravljajo v tihem pričakovanju z molitvijo in v krogu družine. Mnogi pri tem postavijo jaslice in okrasijo božično drevesce. Središče jaslic je ponavadi božja družina z Jožefom, Marijo in malim Jezusom, ki jih spremljajo različne živali tistega okolja. Del jaslic je pogosto tudi betlehemska zvezda, ki je po pripovedi iz Svetega pisma trem modrecem pokazala pot do mesta Jezusovega rojstva.

Škofje katoliške in evangeličanske cerkve vernikom pred božičem namenijo tudi posebne poslanice. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v svoji letošnji poslanici poudaril predvsem pomen miru, sprave in sodelovanja. V intervju za STA je Zore tudi menil, da se v svojem veselju ob božiču ne smemo zapreti vase, ampak moramo svoje veselje in praznična voščila posredovati tudi bližnjim, predvsem osamljenim. Evangeličanski škof Filo je v svoji poslanici izpostavil, da božična skrivnost ljudem skozi 2000 let daje pogum, ki razširja srce.