Kriva je bila visoka plača

Dolgoletni član SLS in predsednik uprave Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk je bil včeraj dokončno izključen iz vrst ljudske stranke. Tako je namreč na predlog izvršnega odbora SLS odločilo strankino razsodišče.

Objavljeno
06. oktober 2010 20.50
Peter Vrisk
Tanja Starič, Marjeta Šoštarič
Tanja Starič, Marjeta Šoštarič
Ljubljana – »S tem ukrepom, ki stopi v veljavo takoj, je postopek obravnave primera v SLS zaključen,« so sporočili iz stranke. Razlog izključitve je bila pretirano visoka plača; ta po medijskih zapisih znaša kar 18.000 evrov. Peter Vrisk je bil včeraj v Bruslju in o izključitvi – kot je povedal – sploh ni bil obveščen. Peter Vrisk je po razkritju v Delu, kot ugovor očitkom, da ima previsoke dohodke, povedal le, da so leta 2008 trije člani uprave zadružne zveze skupaj dobivali 18.500 evrov bruto plače. A predsednik SLS Radovan Žerjav je kljub temu menil, da je takšna številka, ob vse slabšem položaju slovenskega kmeta, absurdna. Izvršni odbor SLS je tako pred dobrim mesecem začel postopek izključitve dolgoletnega člana.

Kaj pravi Vrisk?

Petra Vriska je novica o izključitvi doletela v Bruslju, kjer se je udeležil kongresa konfederacije kmetijskih zadrug v EU (Copa Cogeca), v kateri je eden od izvoljenih podpredsednikov. »Pričakoval bi, da bi me kdo od tistih v organih, ki o tem odločajo, poklical in da bi se o tem pogovorili. Po statutu stranke, ki ga dobro poznam, ni nobenega razloga, da bi me izključili. Statut stranke zelo natančno po točkah navaja, kaj so vzroki, da se koga izključi in niti približno ni nobena točka statuta taka, da bi to lahko naredili. Očitno gre za njihove igre ali igre nekoga, drugega ne morem reči. Slišal sem, da je o izključitvi razpravljal izvršilni odbor stranke in da bi naj dal predlog naprej na častno razsodišče, ki potem odloča. Ponavadi je tako, da v takem primeru nekdo pokliče, pa da se pogleda statut in da se kaj pogovori. Očitno so šli po nekih drugih linijah, gotovo pa to ni po statutu, ki ga dobro poznam.«

SLS: višji etični standardi

Stranka je, kot so včeraj poudarili v SLS, v bistvu zahtevala le, da Vrisk javnosti »argumentirano in transparentno predstavi dejanske podatke«. A tega ni storil. Sicer namerava stranka po lokalnih volitvah v svojih vrstah opraviti temeljito razpravo o stanju v reprezentativnih kmetijskih organizacijah, v Zadružni zvezi Slovenije in Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije.

Radovan Žerjav je že ob svojem imenovanju za predsednika napovedal, da bo stranka zelo stroga v primerih, ko bi se pokazalo, da so njihovi člani vpleteni v kakršnakoli etično ali drugače sporna ravnanja. Lani je tako nekdanjega poslanca SKD in SLS, črnomaljskega župana Andreja Fabjana SLS pozvala, naj izstopi iz stranke. Ob sklenitvi avtomobilskega zavarovanja mu je namreč zavarovalnica ponudila kar 99-odstotni popust, vidni član in poslanec ljudske stranke pa je, kot so razkrili mediji, to ugodnost sprejel. Fabjan je iz stranke izstopil sam.

Stranka je v začetku leta sprejela etični kodeks, s katerim želi dvigniti etične standarde v politiki in stranki. Vsak primer posebej pa obravnava razsodišče, ki ima – kot v Vriskovem primeru – tudi zadnjo besedo.

Iz tiskane izdaje Dela