Krka je bila vsa pisana od plovil

Ivanški župan je napovedal, da se bo kakovost Krke zelo izboljšala, saj sta čistilni napravi v Ivančni Gorici in v Grosupljem že nared.

Objavljeno
31. maj 2015 18.28
Krka
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Krka - Kar 268 ljubiteljev Krke se je danes v istoimenskem kraju zbralo na tradicionalnem spustu s plovili, ki je potekal od Krke do Šmihela. V štirih urah, kolikor so za približno dvanajst kilometrov dolgo pot s kajaki in kanuji potrebovali udeleženci, so morali premagati številne jezove in brzice.

Vsi tisti, ki niso ravno vešči vožnje z rečnimi plovili, so se prevračali in tako na svoji koži dobro občutili temperaturo vode pri vsega dvanajstih stopinjah Celzija. Toda dobro opremljeni, z zaščitnimi čeladami na glavi in ob varovanju članov Kajak kanu kluba s Krke, so le prispeli na cilj v Šmihelu.

Na poti je organizator poskrbel za malico, osvežilne napitke in za povratek na Krko, kjer se je druženje ob pečenih ribah nadaljevalo. Eden od dolgoletnih organizatorjev prireditve Miran Slana je povedal, da je srečanje namenjeno zlasti druženju, in kot opozorilo vsem, naj storijo več za čisto Krko, ki zaradi različnih onesnaževalcev že pri izviru spada v nižji kakovostni razred in ni primerna za pitje. Člani Kajak kanu kluba so končno prišli tudi do svojih lastnih prostorov. Za dobrih 30.000 evrov so namreč kupili 700 kvadratnih metrov zemljišča in kozolec, ki ga nameravajo preurediti v društvene prostore in shrambo za plovila.

Kakor kaže, se bo še v letošnjem letu kakovst Krke močno izboljšala. Ivanški župan Dušan Strnad je za spletno Delo povedal, da sta čistilni napravi v Grosupljem in Ivančni Gorici zgrajeni in že poskusno obratujeta. Za kakovost Krke pa je najbolj pomembna grosupeljska čistilna naprava, saj je bila projektirana le za 10.000 populacijskih enot (PE) in za povrh ni zmogla očistiti dušikovih in fosforjevih spojin. Vsa nesnaga se je tako izlivala v požiralnike Radenskega polja in nato po podzemnih kanalih v Krko.