Krška občina uspela v tožbi proti Sloveniji

Za prvega od šestih neizpolnjenih protokolov za jedrsko odlagališče je občina zahtevala 11,6 milijona evrov, dobila pa le 3,4 milijona.

Objavljeno
19. januar 2017 17.04
Janoš Zore
Janoš Zore

Krška občina je na krškem okrožnem sodišču v tožbi proti Republiki Sloveniji uspela dokazati, da država mora spoštovati svoje obljube v enem od šestih protokolov, vezanih na jedrskega odlagališče iz leta 2007 in Krčanom za gradnjo komunalne infrastrukture nakazati 3,4 milijona evrov.

Da bi dosegla soglasje krške občine za gradnjo odlagališča za nizko in srednje radioaktivne odpadke, je prva vlada Janeza Janše leta 2007 podpisala šest protokolov, s katerimi je občini obljubila približno 40 milijonov evrov za njene projekte. Po tem, ko predstavniki naslednje vlade danih obljub vrsto let niso spoštovali, so se v Krškem jeseni odločili za prvo tožbo. Po protokolu, vezanem na sofinanciranje gradnje komunalne infrastrukture, so od države devet let pričakovali 8,4 milijona evrov, skupaj z obrestmi so na sodišču zahtevali 11,6 milijona evrov.

»Sodišče je razsodilo v prid občine Krško, a ne v celoti. Sodišče je protokol prekategoriziralo v gospodarski spor, ki v treh letih v določenem delu zastara. Zato nam je v razsodbi prisodilo samo 3,4 milijona evrov,« je dejal krški župan Miran Stanko. »S pravniki proučujemo, ali se je smiselno pritožiti. Nagibamo se k temu, da se pritožimo. Smatramo namreč, da ne gre za gospodarsko pogodbo, temveč za nekaj več. Ne nazadnje je tu tudi vprašanje verodostojnosti države, ministrstev in samega predsednika vlade. Vsi ti ljudje so dali podpise na protokole in obljubili, da bodo v primeru, če mi podamo soglasje za odlagališče, izpolnili svoje obveznosti in nam sofinancirali lokalno infrastrukturo. Nekdo bi se moral zamisliti, kaj takšne neizpolnjene zaveze pomenijo za nadaljnjo legitimnost obljub, ki jih daje država našim občanom.«

Na okoljskem ministrstvu so po razsodbi zapisali, da »iz prejete sodbe izhaja, da so obveznosti iz sklenjenega protokola za Republiko Slovenijo zavezujoče. Ministrstvo za okolje in prostor bo sodbo proučilo, nato pa se odločilo ali bo zoper njo vložilo pritožbo. Rok za vložitev pritožbe se izteče 27. januarja.«

Stanko je še dejal, da bodo po končanem sodnem postopku razmislili o tem, ali bodo državo tožili tudi zaradi neizpolnjenih obljub, zapisanih v petih preostalih protokolih iz leta 2007. Kot pravi župan, na občini namreč ne verjamejo, da bodo v nasprotnem prišli do obljubljenega denarja.

Ob protokolu za gradnjo komunalne infrastrukture je država pred desetletjem Posavcem obljubila še za okoli 11,9 milijona evrov za poslovne cone in podjetniški inkubator, 11,3 milijona za novo cestno povezavo Krško-Brežice, 5,5 milijona za obnovo gradu Šrajbarski turn, 2,4 milijona za optično omrežje in milijon za krško obvoznico.