Ksevt nenamensko porabil denar, vračalo bo Vitanje

 Občina mora vrniti več kot 50 tisočakov v državni proračun. Sporno tudi lansko poslovanje.

Objavljeno
12. februar 2016 21.47
Državna proslava ob 10. letnici vstopa v EU, 8.5.2014, Vitanje
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Vitanje – Urad za nadzor proračuna ministrstva za finance je potrdil ugotovitve ministrstva za kulturo, da so v Ksevtu nenamensko porabili proračunski denar. Inšpektor je še ugotovil neupravičeno porabo denarja za poravnavo zasebnega dolga v. d. direktorja Ksevta Mihe Turšiča do njegove nekdanje žene Polone Lovšin.

Vodstvo Ksevta, takrat še z v. d. direktora Miho Turšičem, je od ugotovitev ministrstva za kulturo lani poleti zatrjevalo, da v poslovanju občinskega zavoda Ksevt nepravilnosti ni bilo. Proračunski inšpektor pa je potrdil, da so v Ksevtu za plače zaposlenih, najemnino in plačilo računovodskega servisa neupravičeno porabili 45.784 evrov, saj bi denar morali porabiti izključno za programske stroške. Dodatno je odkril, da je Ksevt ilustratorki Poloni Lovšin plačal 4700 evrov za Didaktično gradivo za izvajanje izobraževalnega šolskega programa. Lovšinova je ministrstvu sporočila, da za Ksevt ni opravila ničesar, inšpektor pa ugotavlja, »da naj bi bil s plačilom zneska, ki je naveden na računu, poravnan zasebni dolg v. d. direktorja Ksevta do njegove (bivše) soproge Polone Lovšin«.

Občina Vitanje je za izvajanje javnega kulturnega programa širšega pomena v Ksevtu leta 2014 od ministrstva za kulturo dobila 110.000 evrov. Po ugotovitvah inšpektorja so skladno s potrjenim programom dela porabili zgolj 59.516 evrov. Preostalo so porabili nenamensko, torej bi morali dobrih 50.000 evrov pridobiti iz lastnih prihodkov in drugih virov.

Druge nepravilnosti

Inšpektor je ugotovil tudi, da je bilo gotovinsko poslovanje zavoda netransparentno, da gotovine od prodaje vstopnic in spominkov niso redno polagali na račun zavoda in da ni mogoče z gotovostjo sklepati, ali je bila vsa gotovina sploh izkazana kot prihodek Ksevta.

Medtem ko se je ministrstvo za kulturo ukvarjalo le z izplačili leta 2014, je proračunski inšpektor pregledal tudi lansko poslovanje in odkril, da je Turšičev zasebni zavod Planit, ki nima zaposlenih, maja 2015 Ksevtu izdal tri račune za opravljene storitve v povezavi z nalogami, ki jih je Ksevtu financiralo ministrstvo. Inšpektor ugotavlja, da ni bilo nobenega razloga, da bi te naloge opravil zasebni zavod: »Obstaja utemeljen sum, da zaračunane storitve niso bile opravljene pri zasebnem zavodu, ampak pri javnem zavodu, kjer je bil Miha Turšič zaposlen kot v. d. direktorja in je bil kot takšen odgovoren za izvajanje teh nalog.«

Denarja ni

Turšič na inšpektorjeve ugotovitve odgovarja, da to ni končni dokument, da je zapisnik pomanjkljiv in delno zavajajoč: »Inšpekcijska mnenja so subjektivna. Bil je kup interpretacij, kaj je namenska in kaj nenamenska poraba. Lahko rečem le, da je bilo vse zakonito in da objekt še vedno, kljub vsemu, deluje.« Ministrstvo za finance piše, da je postopek končan, saj v pripombah občine in Turšiča »niso navedena nova dejstva ali dokazi, ki bi zahtevali spremembo vsebine zapisnika in ukrepov proračunskega inšpektorja, zato so bile pripombe zavrnjene«. Župan Vitanja Mirko Polutnik je dejal, da odločbe še niso dobili. Je pa opozoril, da občina, ki je sklenila pogodbo z ministrstvom in se v pogodbi zavezala, da bo denar v primeru nepravilnosti vrnila, denarja nima, ker ga je nakazala Ksevtu: »Kot župan vidim priložnosti, ki jih Ksevt prinaša, ne morem pa dovoliti, da se Ksevt zajeda v občinski proračun, ki ima za investicije letos predvidenih le 57.000 evrov. Potem lahko občina dela le še za Ksevt.«

Polutnik upa, da bo razmere rešila tehnična pisarna Slovenija v vesolju, ko bo država vstopila v Ksevt kot soustanoviteljica in potem prevzela sofinanciranje; plačala naj bi programske stroške in plače zaposlenih v Ksevtu. Kdaj se bo to zgodilo, še ni znano.