Kučan bo svetovalec vlade

Predsednik vlade Borut Pahor meni, da ima nekdanji predsednik Milan Kučan, ki ga je izbral za posebnega svetovalca slovenske vlade za BiH, znanje, izkušnje in modrost in da bo lahko tudi med vrsticami prebral interese voditeljev entitet v BiH.

Objavljeno
08. november 2010 16.48
Tanja Starič
Tanja Starič
Ljubljana - Predsednik vlade Borut Pahor in Milan Kučan sta, po sestanku s predsednikom Danilom Türkom, javnosti skupaj predstavila odločitev, da bo nekdanji predsednik postal posebni svetovalec slovenske vlade za BiH. Po tem, ko so v zadnjih dneh krožile različne informacije o tem, kakšna bo Kučanova vloga, sta povedala, da ne bo niti posrednik niti odposlanec. Bo - je povedal Kučan - v službi »izključno slovenske države in obeh predsednikov«. Kučan je zanikal tudi, da je v igri za položaj predstavnika EU v BiH, čeprav so o tem pred časom tekli pogovori. »Nikogar ne bom zamenjal,« je zatrdil Kučan in poudaril, da visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko zelo dobro opravlja svoje delo. Pahor pa na vprašanje, ali so mu imenovanje nekdanjega predsednika svetovali tudi v Bruslju, ni hotel odgovoriti. Potrdil je le, da se je o tem »pogovarjal z veliko državniki«.

Branje med vrsticami

Milan Kučan bo - kot sta povedala s Pahorjem - poskušal ugotoviti, ali v BiH po volitvah obstaja pripravljenost na ustavne reforme, do kod bi te lahko segale in kakšne so alternative. Mandat ima do sredine prihodnjega leta, prvo delno poročilo pa bo pripravil do vrha EU o širitvi v sredini decembra. Pahor bo na podlagi njegove analize in nasvetov sprejel mnenje o prihodnosti Zahodnega Balkana, ki ga bo zastopal v pogovorih s predsedniki vlad in držav. Ti ga neprestano sprašujejo - je povedal premier - o mnenju Slovenije o Zahodnem Balkanu in Jugovzhodni Evropi, saj ima to v mednarodnem prostoru veliko težo. Tudi zato, trdi Pahor, ker je »proces Brdo začel prinašati rezultate«.

Prvi slovenski predsednik ima »znanje, izkušnje in modrost«, poudarja Pahor. Prepričan je, da bo Kučan lahko tudi med vrsticami prebral interese voditeljev entitet v BiH. Slovenija ne bo pisala receptov, kakšne naj bi bile ustavne reforme, lahko pa pomaga, pa je ocenil Milan Kučan.

Stranke molčijo


Vlada je Kučana za posebnega poročevalca imenovala soglasno, v to vlogo pa je nekdanji predsednik privolil po tem, ko ga je podprl tudi Danilo Türk. Na vprašanje, ali zaradi imenovanja Kučana pričakuje ugovore iz vrst domače opozicije, je Pahor dejal, da »se s tem ne obremenjuje«. Kučan pa je povedal, da bo, tako kot doslej, deloval v interesu države in da delitve na »dve ali tri Slovenije niso v mojem načinu razmišljanja«.

Slovenska politika se na Kučanovo imenovanje na mesto Pahorjevega svetovalca doslej ni odzvala.

Iz tiskane izdaje Dela