Kučan: Odnose med Slovenijo in Hrvaško je treba postaviti na drugačne temelje

V Kostelu se je udeležil prireditve ob obletnici osvoboditve izpod nacifašizma.

Objavljeno
17. junij 2017 14.45
Mo. Z., STA
Mo. Z., STA

Kostel – Odnose med Slovenijo in Hrvaško je treba postaviti na drugačne temelje, je na današnji prireditvi ob obletnici osvoboditve izpod nacifašizma v Kostelu dejal nekdanji predsednik Milan Kučan. Po poročanju Slovenske tiskovne agencije se je zavzel za dialog med državama na temelju konkretnih interesov in dejstva, da sta obe članici EU. Kritiziral je tudi postavitev žice na meji ob Kolpi.

»Čas je, da bi se državi namesto svečanih, načelnih izjav in deklaracij s srečanj najvišjih politikov o tem, da se spori rešujejo z uporabo mednarodnega prava in v duhu dobrososedskih odnosov, k uporabi teh načel tudi zavezali in tako sprejete dogovore tudi spoštovali. To bi povrnilo zaupanje, ki je preveč omajano,« je bil kritičen Kučan. Dodal je, da dobrososedski odnosi temeljijo na zaupanju, zato je ponovna vzpostavitev zaupanja s konkretnimi dejanji naloga, ki je v odnosih med Slovenijo in Hrvaško pomembnejša od vseh drugih.

Navezal se je tudi na pričakovano odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. »Nihče ne more pri reševanju sporov vsega dobiti in nihče vsega izgubiti. To bi si veljalo zapomniti prav zdaj, ko obe državi z nelagodjem in z različnimi pričakovanji čakata na odločitev arbitražnega sodišča o meji.«

Kučan je v pogovoru poudaril tudi, da žica na bregu Kolpe, za katero so pred letom »morda celo obstajali razlogi, ne spoštuje izročila teh krajev o skupnem življenju in skupni usodi ter ne spoštuje izročila o povezanosti ljudi na obeh straneh Kolpe, Sotle in Mure«. Dodal je, da je žica simbol celotnega historiata nereševanja odprtih vprašanj med obema država in napačnega ravnanja tako v Ljubljani kot Zagrebu.

Današnjo prireditev v Kostelu ob obletnici osvoboditve nad nacifašizmom sta organizirali Zveza borcev NOB Kočevje in kostelska občina.