Kučan proti prodaji državnega premoženja

Slavnostni govornik Milan Kučan je na Jančah obsodil porajajoči fašizem, ki vdira v naše življenje in se nas polašča.
Fotografija: Partizanska slovesnost na Jančah, kjer nikogar ni motila rdeča zvezda. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Odpri galerijo
Partizanska slovesnost na Jančah, kjer nikogar ni motila rdeča zvezda. FOTO: Bojan Rajšek/Delo

Janče – Ob 76-obletnici bojev Druge grupe odredov je danes na Jančah potekala partizanska slovesnost, na kateri je več kakor 1300 udeležencev spregovoril nekdanji predsednik države tovariš Milan Kučan. Izrekel je priznanje partizanskim borcem, odločno obsodil porajajoči fašizem in se zavzel proti prodaji državnega premoženja.

Navzoči so obudili spomin na 20. maj leta 1942, ko so se partizani, pod vodstvom legendarnega komandanta Franca Rozmana Staneta, postavili po robu številčno močnejšemu in dobro oboroženemu nemškemu sovražniku ter izbojevali zmago v takrat zasužnjeni Evropi, ki je odmevala daleč naokoli in o čemer so takrat poročale tudi tuje obveščevalne službe.


Okrcal »najvišji državni vrh«


Nekdanji predsednik Milan Kučan, ki je konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja bojeval odločno politično bitko s srbskim nacionalizmom v Beogradu in je poleg Janeza Drnovška najzaslužnejši za osamosvojitev Slovenije, je spoštljivo spregovoril o pravičnem partizanskem boju, ki Sloveniji vliva samozavest za današnji in prihodnji čas. Povedal je, da se je pred nedavnim ves državni in politični vrh sosednje Avstrije spoštljivo poklonil žrtvam v taborišču Mauthausen, medtem ko nekateri slovenski politiki v nelagodju, ko bi se morali opredeliti do kolaboracije, govorijo o državljanski in bratomorni vojni, kar se lahko sliši celo iz »najvišjega državnega vrha«.

Evropski poslanec Igor Šoltes in nekdanji predsednik države Milan Kučan med prepevanjem partizanskih pesmi. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Evropski poslanec Igor Šoltes in nekdanji predsednik države Milan Kučan med prepevanjem partizanskih pesmi. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Kučan je podvomil, da sta fašizem in nacizem resnično premagana, saj ta duh zla neopazno pridobiva legitimnost. »Vdira v naše življenje in se nas polašča. Sklicuje se na demokracijo in svoboščino, torej na tiste vrednote, ki jih je nekoč z nasiljem in terorjem surovo poteptal,« je prepričan Kučan in opozoril, da v Evropi ni prostora za oživljanje tega zla, obsodil je porajanje fašizma v soseščini in pri nas doma ter zahteval, da se država temu odločno postavi po robu.


Janković o rdeči zvezdi


»Ali imamo pogum in samozavest, da svoje interese branimo v Bruslju in drugod po svetu. Je res treba celotno državno premoženje prodati tujcem, tovarne, banke, trgovino, infrastrukturo in kot razlog navajajo, da jih sami nismo sposobni upravljati. Kdor tako razmišlja, ne zaupa niti v sposobnost upravljanja z lastno državo, zato bo državo hitro potisnil v roke tujcem,« je prepričan Kučan.

Zoran Janković s svojimi somišljeniki med prepevanjem neuradne ljubljanske himne Hej, brigade. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Zoran Janković s svojimi somišljeniki med prepevanjem neuradne ljubljanske himne Hej, brigade. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Ljubljanski župan Zoran Janković je izrekel priznanje osvoboditeljem in vnovič opozoril, da se kolaborantom nikoli ne bodo postavljali spomeniki v Ljubljani. Pohvalil je izjemen koncert Svetlane Makarovič z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo, ki ga je obiskalo več kakor 10.000 obiskovalcev in od vse te silne množice jih je bilo zgolj šest proti tej prireditvi. Po njegovem prepričanju rdeča zvezda ni simbol zla, ampak simbol solidarnosti, tovarištva, želje po svobodi in simbolizira tudi pogum. Janković je obljubil, da bo Ljubljani vrnil jambore z rdeče zvezdo, ter da bodo v najlepšem mestu na svetu zmeraj prepevali partizansko pesem Hej, brigade, ki je že zdavnaj postala tudi neuradna himna prestolnice. »Smrt vsem fašizmom in svoboda vsem narodom,« je sklenil Janković, čigar govor so prekinjali številni aplavzi.

Zbrane je nagovoril tudi litijski župan Franci Rokavec.

Več iz te teme:

Komentarji: