Labiofam spet v igri za Marifarm

Ustanoviteljice Mariborskih lekarn odobrile nadaljevanje postopka z italijanskim interesentom.

Objavljeno
29. marec 2016 23.08
Marifarm, 14.5.2014, Maribor
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – Podjetje Marifarm bo očitno le končalo v rokah italijanskega podjetja Labiofam Europe, saj so na današnji seji sveta ustanoviteljic Mariborskih lekarn Maribor, ki so se je udeležili vsi predstavniki občin ustanoviteljic, sprejeli sklep, da se postopek prodaje nadaljuje.

Saga s prodajo mariborskega farmacevtskega podjetja traja že več kot eno leto. Za zadnji zaplet so poskrbeli v Labiofamu, kjer so najprej zamudili vse večkrat podaljšane roke za nakazilo predplačila, konec prejšnjega tedna pa le nakazali sto tisoč evrov, vendar na transakcijski račun pri Banki Koper, in ne na določen notarski fiduciarni račun.

Kot so na današnji seji zatrdili predstavniki Labiofama, je nastal nesporazum, saj so čakali na pravne podlage, zato do roka niso nakazali denarja na ustrezen račun. Denar na transakcijskem računu Banke Koper je po njihovih zagotovilih avans, ki se ob sklenitvi posla šteje kot kupnina, če ta ne bi bil sklenjen, pa denar ostane Mariborskim lekarnam, s čimer so občine ustanoviteljice Marifarma soglašale.

Predstavniki Labiofama so zagotovili, da so zainteresirani za sklenitev posla, sto tisoč evrov pa bodo do začetka prihodnjega tedna nakazali na notarski fiduciarni račun. Dokončna odločitev o prodaji je v rokah Nove KBM, ki je kot največja upnica pravzaprav lastnica. Do 4. aprila mora Labiofam banki oddati zavezujočo ponudbo, zadnji rok za prodajo pa je zdaj 22. april.

Če bo posel res sklenjen, bo to veliko olajšanje za zaposlene. Podjetje namreč že vse od ustanovitve leta 2008 z oddelitvijo od hčerinske družbe Mariborskih lekarn Farmadent posluje z izgubo, plače so neredne, večkrat so jih delavci izsilili z napovedjo stavke. Zaradi nelikvidnosti so bili nekajkrat tudi na robu stečaja, ki so se mu lani izognili predvsem zato, ker jim je NKBM odobrila nov polletni moratorij na poplačilo posojil.

Podjetje s približno sto zaposlenimi ima za okoli 40 milijonov evrov obveznosti do bank, med glavnimi bremeni je posojilo za gradnjo objekta, ki je stal 32 milijonov evrov. Zanimanje za nakup sta menda poleg Labiofama Europa izrazila še indijski Medicamen Biotech LTD in ukrajinski Arterium Corporation, vendar nobeden od interesentov v roku ni nakazal are niti oddal zavezujoče ponudbe.