Lačni Celjani bodo jedli v šoli

Razdelilnica toplih obrokov bo v I. osnovni šoli, ki starše miri, 
da otroci z uporabniki ne bodo v stiku.

Objavljeno
15. april 2014 17.04
Javna kuhinja
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Celje − Javna kuhinja bo od 1. maja v prostorih I. osnovne šole, ki je za ta namen uredila posebno razdelilnico hrane, ki ima ločen vhod. Za lačne so tako končno našli ustrezno rešitev, potem ko so selitev javne kuhinje v blok na Ljubljanski ulici preprečili lastniki stanovanj.

Koncesijo za storitev javne kuhinje ima do 30. aprila Sodexo, ki je kuhinjo neuspešno poskušal seliti v blok na Ljubljanski ulici iz prostorov podjetja Emo ETT. Selitev so takrat preprečili lastniki stanovanj, ker blok ni bil predviden za tako dejavnost, in kot je povedala vodja oddelka za družbene dejavnosti pri Mestni občini Celje Polona Ocvirk, prostor ni izpolnjeval vseh zahtevanih standardov.

»Odziv je bil zelo pozitiven«

Novega koncesionarja ne bodo iskali, saj je osnovna šola registrirana za pripravo in razdeljevanje hrane, je še povedala Ocvirkova. Z rešitvijo so zadovoljni tudi v šoli, kjer bodo lahko še bolje izkoristili obnovljeno kuhinjo. V njej lahko vsak dan pripravijo tisoč kosil, danes jih pripravijo okoli 250 in 120 obrokov za dijake iz bližnjih srednjih šol.

Ravnatelj Branko Močivnik je pojasnil, da so se za dejavnost javne kuhinje odločili po pogovorih na svetu šole, svetu staršev in roditeljskih sestankih. »Odziv je bil zelo pozitiven, nekateri starši so se celo ponudili, da lahko pomagajo razdeljevati hrano. Je pa nekaj posameznikov, ki dvomijo o projektu in odpirajo dileme,« je povedal Močivnik.

Hrana bo na voljo tudi med poletnimi počitnicami

Nekatere menda tako skrbi, da bo v šoli nenadoma ogromno ljudi, trenutno je namreč kar 448 upravičencev do brezplačnega toplega obroka. Močivnik je pojasnil, da so za razdelilnico prav zato uredili poseben prostor z lastnim vhodom, obroke bodo razdeljevali med 11. in 13. uro, ko je večina otrok še pri pouku, poleg tega pa večina upravičencev hrano pride iskat, le okoli 15 jih pripravljeno hrano tam tudi poje.

Ker bo javna kuhinja delala vsak dan v letu, bodo v šoli hrano lahko ponudili tudi med poletnimi počitnicami, za kar pričakujejo veliko zanimanja. Je pa Ocvirkova opomnila, da bo morala k temu pristopiti tudi država, saj je otrokom omogočen subvencioniran obrok le med šolskim letom, ne pa tudi med počitnicami, javna kuhinja pa je namenjena le odraslim. Občina za javno kuhinjo sicer namenja 333.615 evrov, s tem denarjem pa lahko pripravijo 500 obrokov na dan.