Ladja Triglav bo dala zgled Evropi

Vojaška ladja Triglav bo 12. decembra odplula v Sredozemlje. – »Naš cilj bo, da rešimo čim več življenj.«

Objavljeno
05. december 2013 21.44
Triglav
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Vojaška ladja Triglav bo 12. decembra odplula v Sredozemlje, kjer bo do konca januarja v humanitarni akciji Naše morje Lampedusa kot prvo neitalijansko plovilo pomagalo reševati begunce, ki se po morju prebijajo iz severne Afrike in Bližnjega Vzhoda v Evropo.

Slovenska vlada je danes potrdila in odobrila tehnični sporazum, zadnjo zeleno luč bo v naslednjih dneh prižgala italijanska vlada.»To bo še en kamenček v mozaiku dobrega medsosedskega sodelovanja z Italijo. Sosedje so izrazili navdušenje, da smo bili prvi v Evropi, ki smo na glas povedali, da begunska problematika ni zgolj in izključno italijanski, ampak evropski problem. Po posvetovanju na vladi sem italijanskemu kolegu ponudil, če bi mu pomagalo, da pridemo z več kot polovico naše mornarice na pomoč. Kot država smo dolžni pomagati sosedom, saj tudi Italija pomaga in denimo nadzira slovenski zračni prostor ter pri tem namenja nekajkrat več sredstev.

Ob humanitarnih vprašanjih se ne sprašuje veliko o denarju, čeprav je čas krize in smo vsi pozorni nanj,« je včeraj ob ogledu vaje reševanja beguncev z morja povedal slovenski obrambni minister Roman Jakič. Operacija naj bi po ocenah stala približno pol milijona evrov, vendar bi tudi, če bi bila v Kopru, ta ladja s posadko stala v tem času državo 180.000 evrov. Zato mora Slovenija zagotoviti dodatnih 320.000 evrov. Minister upa, da bo teh stroškov morda še kaj manj.

Še nikogar nismo ustrelili

»Na vseh naših vojaških misijah nismo ustrelili še nikogar. Pomagali in rešili pa smo življenja že mnogim ljudem. Po mojih ocenah bo v morju ob jugovzhodni obali Sicilije najpomembnejši del, kar 65 odstotkov slovenske mornarice. Ta čas pa bo naše morje varoval Nato. Vsa čast mornariškemu polku, ki se je uspel v tako kratkem času pripraviti na misijo,« je odgovoril Dobran Božič, načelnik generalštaba Slovenske vojske.

Po besedah poročnika bojne ladje Andreja Pečaraja, poveljnika ladje, bo slovenski kontigent vojaške humanitarne operacije štel 41 članov. Triglav bo nadziral nekaj čez 3000 kvadratnih kilometrov morske površine na jugovzhodnem delu pred Sicilijo, od koder v tem obdobju pričakujejo (iz Egipta ali Grčije) čolne z begunci.

Ponos slovenske mornarice bo na morju 72 ur, potem pa bo dva dneva počival v pristanišču, vendar bodo svojo plovbo v operaciji prilagajali vremenu. V preveč viharnem morju je namreč reševanje oteženo. Po besedah poročnika bojne ladje Bogomirja Tomažiča, bi lahko reševali v razmerah, ko morje ne preseže bistveno več kot 2 metra visokih valov. Poveljnik je dejal, da je ladja pripravljena za sprejem do 80 beguncev. »Lahko bi jih sprejeli več, o tem bom prevzemal odgovornost jaz. Naš cilj bo, da rešimo čim več življenj,« je dejal Andrej Pečar.