Lafargeev klic županom na pomoč

Lafarge: Zakaj je država krivična, uradniki nestrokovni, aktivisti vzvišeni?

Objavljeno
19. januar 2015 21.46
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Zaposleni v Lafarge Cementu (LC) so na zasav­ske župane naslovili klic na pomoč s pozivom, naj se aktivno vključijo v pridobivanje okoljskega dovoljenja (OVD) za LC, s katerim država omahuje že deveto leto. Pravijo, da se bodo »z vso močjo« borili za svoja delovna mesta in naredili vse, da se peč spet zavrti. V Trbovljah je stopnja brezposelnosti že več kot 20-odstotna, brez dela je v Zasavju okoli 3200 ljudi.

Pridobivanje OVD v primeru LC pomeni dovoljenje za uporabo petrolkoksa, ki ga je upravno sodišče pred pol leta prepovedalo, in sežiganje odpadnih olj, plastike in gum, za katere so pred leti enkrat že dobili dovoljenje Arsa in ga nato izgubili. Okrog 70 zaposlenih se sklicuje na konkurenčno cementarno Salonit Anhovo, ki je tudi v tuji lasti, a ima OVD in uporablja »goriva, ki jih mi ne smemo«, ter načrtuje petrolkoks celo nadomestiti s plastiko, lesom, papirjem, gumami, tekstilom, kostno moko, odpadnimi olji in mulji iz čistilnih naprav.

Njihov delež bi s 60 povečali na 75 odstotkov. »Zakaj dvojna, popolnoma zgrešena razlaga uporabe alternativnih goriv? Naša so v večini proizvedli v Sloveniji, kupljena so od slovenskih podjetij. Kaj pa Salonit, ki več kot polovico alternativnih goriv dobi iz Italije?« opozarjajo lafargeevci in od države zahtevajo enakopravno obravnavo. Trdijo, da omenjena goriva niso problematična za okolje in zdravje prebivalcev, da petrolkoks ni odpadek in da so izpusti LC v skladu s predpisi.

Kaj moti iniciative za zdravo okolje, se sprašujejo. »Ti ljudje ne upoštevajo mnenj strokovnjakov, ampak bi radi sami postavljali pogoje za obratovanje tovarne. Požvižgajo se na strokovna mnenja institucij in ponižujejo državne organe, ki se s tem problemom ukvarjajo že več let,« pravijo v LC o okoljskih aktivistih, ki jim je avgusta lani dalo prav upravno sodišče in prepovedalo petrolkoks v LC. Ni pa ga pri nadzoru prepovedala okoljska inšpekcija, nad katero zdaj visijo ovadbe Eko kroga.

Glede dela Arsovih uradnikov, ki izdajajo OVD, se delavci LC in aktivisti skoraj strinjajo, saj se tudi delavci sprašujejo, ali so »ti strokovnjaki« dovolj podkovani za izdajo OVD. »Vsako njihovo odločitev upravno sodišče razveljavi,« ugotavljajo delavci LC in opozarjajo, da imajo tega dovolj. Njihovo pismo je mogoče brati tudi kot stopnjevanje pritiska na lokalna vodstva.