Lani dokončali več stanovanj in stavb kot predlanskim

Prirastek je bil velik predvsem zaradi gradnje nezahtevnih objektov.

Objavljeno
14. junij 2017 13.32
Božena Križnik
Božena Križnik
Ljubljana − Po podatkih Sursa je bilo lani v Sloveniji dokončanih več stavb in stanovanj kot v letu 2015. Število dokončanih stavb je bilo za 57 odstotkov večje, saj je bilo dograjenih več manjših nestanovanjskih objektov, medtem ko je bil prirastek stanovanj večji za sedem odstotkov.

Lani je bilo torej, tako statistika, dokončanih 6715 stavb (z 1,4 milijona kvadratnih metrov površine). V tem se je število stanovanjskih stavb povečalo za pet odstotkov, medtem ko je bilo nestanovanjskih stavb več kot dvakrat več. Več se je gradilo in dokončalo predvsem nezahtevnih objektov (približno 3000 oziroma trikrat več kot leto prej). Površina dokončanih stanovanjskih stavb je bila večja za deset odstotkov, površina nestanovanjskih stavb pa za kar 43 odstotkov. Nedokončanih je ostalo 9014 stavb; od teh jih je bilo 65 odstotkov stanovanjskih in 35 odstotkov nestanovanjskih.

V gradnji je bilo lani 9176 stanovanj, od tega so jih dokončali 2975 (skupaj 450.161 kvadratnih metrov površine). Od tega so jih devet desetin gradile fizične osebe in jih skoraj tretjino tudi dokončale. Pravne osebe so dokončale 38 odstotkov stanovanj. Povprečno dokončano stanovanje je merilo 151 kvadratnih metrov; znotraj tega pa je bilo stanovanje v enostanovanjski stavbi veliko v povprečju 163 kvadratnih metrov, v večstanovanjski stavbi pa povprečno 91 kvadratnih metrov. Dobra polovica stanovanj v enostanovanjskih stavbah je pet- ali večsobnih, v večstanovanjskih stavbah pa je največ trosobnih stanovanj (30 odstotkov).

Osrednjeslovenska regija je ponudbo novih stanovanj lani najbolj povečala, pridobila je skoraj petino vseh dokončanih enot. Občina Ljubljana, denimo, je pridobila 171 novih stanovanj. Nekoliko manj, 17 odstotkov novine, je bilo v Podravski statistični regiji, najmanj pa v Primorsko-notranjski statistični regiji (dva odstotka vseh).