Lani se je zgodil preobrat na trgu stanovanjskih nepremičnin

Surs: Podražila so se nova in rabljena stanovanja, vrednost novih in rabljenih družinskih hiš pa še pada.

Objavljeno
24. marec 2016 14.45
Božena Križnik
Božena Križnik

Ljubljana – Uradna statistika je potrdila ocene poznavalcev nepremičninskega trga: cenovni trend na trgu stanovanjskih nepremičnin se je že lani prelomil, cene so po treh letih upadanja na letni ravni spet zrasle. Podražila so se nova in rabljena stanovanja, še naprej pa pada vrednost družinskih hiš.

Statistika je tokrat postregla s podatki o cenah in sklenjenih poslih za nove in rabljene stanovanjske nepremičnine za zadnje četrtletje leta 2015 in z indeksi na letni ravni.

Nova stanovanja se dražijo

Če se najprej ozremo na nove stanovanjske nepremičnine (torej stanovanja in hiše skupaj), vidimo, da so se v zadnjem četrtletju lani glede na 3. četrtletje zvišale za šest odstotkov, a so s tem samo nadoknadile upad iz prejšnjega četrtletja.

Podražitev gre na račun stanovanj, medtem ko so se hiše še naprej cenile. Zgolj stanovanja so se v isti časovni primerjavi podražila za kar 6,5 odstotka. V primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2014 pa so bila dražja že za 9,4 odstotka. Statistiki so v tem prepoznali jasno tendenco rasti cen.

Trg z novimi stanovanji je bil precej bolj živahen kot v celotnem obdobju zadnjih dveh let, saj je bilo prodanih kar 278 enot. Razlika je v tem, da je običajno na Ljubljano odpadla polovica prodaj, tokrat pa je bilo nadpovprečno veliko poslov sklenjenih na Obali (v Izoli).

Nove družinske hiše, ki so bile v zadnjem kvartalu lani glede na leto pred tem skoraj 18 odstotkov cenejše, so redko našle kupca. V zadnjih lanskih treh mesecih je bilo prodanih le 51 novih hiš.

V nasprotju z novimi so se cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin v zadnjem lanskem kvartalu rahlo znižale (za 1,2 odstotka), prodanih pa je bilo kar 2456 nepremičnin, največ od leta 2006.

Ko je govor le o rabljenih stanovanjih, lahko ugotovimo, da je posel cvetel tako v Ljubljani kot v preostali Sloveniji. Zgolj proti koncu leta so se sicer v povprečju rahlo pocenila, a so bila, denimo, v Ljubljani še vedno za kar 5,2 odstotka dražja kot v istem času 2014. Ponudba je bila pestra, prodaj pa največ po letu 2006.

Rabljenih hiš je v ponudbi še vedno več, kot je njihovih potencialnih kupcev. Cene, ki so v tretjem lanskem kvartalu zanihale močno navzdol, so se konec leta rahlo dvignile, a so statistiki pričakovali, da bo popravek navzgor večji.

Trg je lani oživel

Na letni ravni pa so se cene stanovanjskih nepremičnin v obdobju 2012 do 2014 zniževale (za 6,9 odstotka, 5,2 odstotka in 6,6 odstotka), lani pa so se dvignile, in sicer za 0,8 odstotka. Trg je oživel, saj se je število prodanih nepremičnin (9314) približalo rekordu iz leta 2007. K temu so zagotovo pripomogli tudi ugodni kreditni pogoji. Če bodo krediti še naprej poceni, pravijo statistiki, bo enako živahen ostal tudi letos.

Kar zadeva nova stanovanja: še vedno jih je bilo veliko ujetih v stečajnih postopkih, niso še prišla na trg in povečala ponudbe. Tako se se cene na letni ravni povečale za 5,2 odstotka. Število prodaj je ostalo za tretjino nižje od dejavnih let 2007 do 2010.

Nove družinske hiše so se glede na leto prej pocenile za 12,1 odstotka, prodaj pa je bilo kljub temu zanemarljivo malo.

Rabljena stanovanja so se v Ljubljani v primerjavi z letom 2014 podražila za 5,3 odstotka, v preostali Sloveniji le 1,3 odstotka, posli pa so se razmahnili povsod in so že skoraj na ravni izpred krize.

Še bolj je oživelo trgovanje z rabljenimi hišami; prodanih je bilo več kot 2000, kar je največ, odkar statistika to spremlja. Velika ponudba je cene znižala. In ker še naprej raste, povpraševanje po njih pa pojema, Surs napoveduje nadaljnje padanje njihovih cen.