Laško peta destinacija odličnosti

Evropsko priznanje je občina dobilo za dostopnost turizma.

Objavljeno
05. junij 2013 19.17
EDEN
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Laško - Evropska komisija (EK) kot pobudnica priznanja Evropska destinacija odličnosti (Eden) spodbuja promocijo manj znanih turističnih destinacij. Turizem je eden najbolj perspektivnih evropskih sektorjev, saj se samo lani Evropo obiskalo 400 milijonov turistov.

Komisija pod vodstvom Janeza Bogataja pri javni agencija Spirit je letos priznanje Eden dodelila Laškemu in projektu Sotočje dobrega, s katerim na celotnem območju občine ustvarjajo tudi gostom s posebnimi potrebami dostopen turizem. Laško se je s tem pridružilo 100 evropskim in slovenskim prejemnikom - Dolini Soče, Solčavskemu, Reki Kolpi in Idriji.

Priznanje sta včeraj v kongresnem centru Thermane Laško direktorju laškega centra za šport, turizem in kulturo Stik Tomažu Majcnu predala Marjan Hribar, vodja nacionalnega direktorata za turizem in Boštjan Skalar, vodja Spirita Sovenija. Novembra bo Laško priznanje sprejelo še v Bruslju, kar mu bo omogočilo pomoč EK pri promociji.

Dostopni turizem je za Evropo ogromen gospodarski potencial. Ali, kot je dejala predstavnica EK Nataša Šip o turizmu, ki je prijazen gostom s posebnimi potrebami - od telesno in psihično oviranih, do starostnikov in družin: »Evropa je prva svetovan turistična destinacija. Turizem ustvari 5,5 odstotka evropskega bruto produkta, samo z dostopnim turizmom pa bi lahko privabili še 130 milijonov dodatnih obiskovalcev.«

Franc Zdolšek, laški župan, je pojasnil strategijo občine na tem področju: »Leta 2008 smo sprejeli strategijo, da bo naslednjih 25 let turizem ena najpomembnejših dejavnosti, leta 2010 smo dobili svoj drugi termalni center, Rimske terme. Prizadevamo si graditi ponudbo, ki je prijazna vsem vrstam turistov in obenem tudi domačinom.«