Lastnica razlaščena, uporabno dovoljenje bo

Sedanjo državno cesto skozi Črnomelj v dolžini 1825 metrov bodo prenesli v upravljanje občine.

Objavljeno
03. junij 2015 20.27
Obvoznica
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Črnomelj – Na črnomaljski upravni enoti so napovedali, da bodo Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) še ta mesec izdali uporabno dovoljenje za uradno odprtje črnomaljske obvoznice. Promet zdaj potka na podlagi začasnega uporabnega dovoljenja.

Upravni organ je DRSI za drugo fazo obvoznice od decembra 2012 do oktobra 2014 izdajal gradbena dovoljenja za vsakega od štirih odsekov posebej. Za del odseka v neposredni bližini mostu čez Dobličico pa investitor ni izkazal pravice graditi, zato gradbeno dovoljenje za ta del ni bilo izdano. Lastnico tega zemljišča je upravni organ pred kratkim razlastil. Pritožba ni mogoča, prav tako ne na izdano gradbeno dovoljenje, saj nekdanja lastnica ni več stranka v postopku, pojasnjujejo na upravni enoti. Na DRSI so povedali, da je bilo na zahtevo lastnice v okviru postopka o razlastitvi odločeno tudi o plačilu odškodnine za dve nepremičnini, ki sta izgubili gospodarski pomen.

Koliko odškodnine je razlaščenka prejela od zahtevanih 73.000 evrov, ni znano. Načelnica upravne enote Irena Luič je pojasnila, da so DRSI gradbeno dovoljenje izdali v ponedeljek. »Težav pri izdaji uporabnega dovoljenja ne pričakujemo, saj je bil tehnični pregled že opravljen in vse pomanjkljivosti odpravljene,« je prepričana Luičeva.

Vlada spremenila uredbo

Tudi vlada je že spremenila uredbo o kategorizaciji državnih cest in dva cestna kraka črnomaljske obvoznice že kategorizirala v regionalni cesti Ivančna Gorica–Črnomelj in Metlika–Črnomelj–Vinica. Sedanjo državno cesto skozi Črnomelj v dolžini 1825 metrov pa nameravajo prenesti v upravljanje črnomaljske občine.

Gradnja druge faze obvoznice, ki je bila končana letos, je stala 3,4 milijona evrov, pri čemer je Evropska unija odobrila 2,7 milijona evrov. Obvoznico v dolžini dobrega kilometra (brez deviacij, priključkov in poljskih poti) so gradili od junija leta 2013. Dolžina celotne obvoznice je 2450 metrov. Naložba je stala 8,7 milijona evrov, od tega bo 6,4 milijona evrov sofinanciral evropski sklad za regionalno politiko.