»Lastniki plovil na Hrvaškem uredite si status«

Carinska uprava lastnikom plovil na Hrvaškem svetuje ureditev carinskega statusa še pred julijem 2013.

ned, 24.06.2012, 09:38

Ljubljana - Z vstopom Hrvaškem v EU 1. julija 2013 bodo morale pravne in fizične osebe iz EU, ki za svoja plovila nimajo urejenega carinskega statusa in imajo trenutno plovilo na Hrvaškem v postopku začasnega uvoza, ta status urediti, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Carinski status plovila lahko lastnik uredi z vložitvijo carinske deklaracije in sprostitvijo plovila v prost promet v Evropsko unijo. Državljan EU pa ne sme uporabljati registriranega plovila, ki nima urejenega carinskega statusa na carinskem območju Skupnosti t.j. v teritorialnih vodah EU, so na Carinski upravi RS pojasnili v sporočilu za javnost.

Z vložitvijo carinske deklaracije in sprostitvijo plovila v prost promet ter plačilom dajatev lastnik pridobi za plovilo skupnostni status, kar pomeni, da ga lahko uporablja na celotnem območju unije. Plovilo mora lastnik pripeljati v Slovenijo, ga predložiti carini in zanj vložiti carinsko deklaracijo za sprostitev v prost promet.

Če plovilo pripluje po morju, ga lastnik prijavi carinskemu organu v Kopru. Uvoznik oziroma njegov carinski zastopnik (špediter) vloži za plovilo uvozno deklaracijo in priloži ustrezne dokumente. Uvozne formalnosti ureja koprska izpostava.

Če lastnik pripelje plovilo po cesti, ga lahko uvozno ocarini na mejnem prehodu, ki je pristojen za carinjenje blaga (mejni prehodi Jelšane, Dragonja - pisarna Izpostave Koper, Obrežje in Gruškovje). Za pomoč pri vložitvi carinske deklaracije in izvedbi uvoznega carinskega postopka se lahko lastnik plovila oziroma upravičenec obrne na špedicijo, ki je locirana na mejnem prehodu.

Plovilo z urejenim carinskim statusom lahko slovenski lastnik vpiše v slovenski register plovil. Vpis v register omogoči lastniku glede carinskega nadzora enostavnejšo uporabo plovila na Hrvaškem ali drugod v EU. Tako plovilo ne bo zavezano vsakokratnemu preverjanju carinskih dokumentov in dokazovanju carinskega statusa, saj je slovenska registracija plovila zanesljiv pokazatelj, da ima plovilo urejen carinski status EU, še pojasnjujejo na carinski upravi.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se