Lastno seme, domač uspeh

Največja domača sejemska hiša sezono začenja s Floro, Poroko, Altermedom in čebelarji.

Objavljeno
07. marec 2014 13.10
Celjski sejem
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje − Kakor že vrsto let Celjski sejem sezono tudi letos začenja s trojčkom sejmov, ki prinašajo vrtnarske, floristične in poročne trende ter z vsakoletnimi dnevi čebelarstva. Ne glede na temu gospodarsko nanaklonjenim časom sejmi Flora, Poroka in Altermed ne izgubljajo kondicije − tudi letos se bo na njih predstavilo več kot 400 razstavljavcev iz domovine in tujine.

Za tri dni bodo celjski spomladanski sejmi vrata odprli čez teden dni, v petek, 14. marca, v soboto in nedeljo pa se bodo na celjskem sejmišču na svojem srečanju in tudi svojevrstnem sejmu pod okriljem Čebelarske zveze Slovenije zbrali še čebelarji na 37. dnevih čebelarstva ApiSlovenija.

Izvršna direktorica družbe Celjski sejem Breda Obrez Preskar pravi, da razstavljavci tudi tokrat ne bodo le ponujali svojih storitev in izdelkov po ugodnejših cenah, temveč bodo na voljo tudi za svetovanja obiskovalcem.

Na Flori bo letos posebna pozornost namenjena samopreskrbi in slovenski pridelavi, seveda pa bo mogoče kupiti tudi vse, kar si domači vrtnar lahko zamisli. Razstavni program bodo dopolnjevala strokovna predavanja in razstave. Obiskovalci bodo lahko pridobili koristne informacije o gojenju sadnega drevja, negi in vzgoji vrtnih rastlin, o novih trendih urejanja vrtov in zelene okolice domov. »Med drugim bo mogoče na sejmišču prisluhniti predavanju o pravilnem obrezovanju drevnin po zimskih poškodbah, kar je po zadnji vremenski ujmi še kako pomembno,« je povedala.

O avtohtonih, torej tradicionalnih domačih semenih bo mogoče izvedeti vse že prvi dan, ko bo sejmišče zaznamovala Štafeta semen 2014 v organizaciji nevladne neprofitne organizacije Eko civilna iniciativa Slovenije. Kot je povedala Irena Rotar, je njihovo gibanje za sejanje, izmenjavo in hranjenje avtohtonih vrst semen letos svoje delovanje razširilo še na sadike zelenjave, sadnih vrst, poljščin in zelišč. Na sejmu bo prvega dne dopoldne mogoča tudi menjava semen in sadik. Sicer pa na otvoritveni slovesnosti pričakujejo tudi državno sekretarko ministrstva za kmetijstvo in okolje tanjo Strniša.

Na sejmišču se bodo na tradicionalnem državnem tekmovanju pomerili mladi vrtnarji in cvetličarji, ki ga sejmišče pripravlja skupaj s cvetličarji in vrtnarji z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Sekcija pri zbornici, ki jo vodi Simon Ogrizek, pripravlja tudi skupinsko predstavitev članov v znamenju zelenega in cvetličnega razcveta. »Cvetličarji in vrtnarji skozi cvetje in zelenje delimo občutke, vzbujamo čustva in naredimo dan lepši. Zato kljub težkim časom, ki niso naklonjeni naši dejavnosti, z optimizmom gledamo v prihodnost, saj imajo prijetno domače okolje, pristen stik z naravo, cvetje in zelenje še vedno pomembno vlogo,« pravi Ogrizek.

Na sejmišču se bodo pomerili tudi mladi aranžerji, ki bodo na državnem tekmovanju s svojimi izdelki poskušali povrniti ugled gradbeni panogi.

Sejem Poroka je seveda predvsem pregled ponudbe poročnih izdelkov in storitev na enem mestu. Na njem ne bo manjkalo modnih revij trendovskih poročnih oblek, mladi s celjske šole za hortikulturo in vizualne umetnosti pa bodo v novi preobleki predstavili slovenske poročne običaje. Manjkala ne bo niti razstava najlepših poročnih šopkov, na poročni sejem pa prihaja tudi predstavitev predstavitev vrhunske kozmetike za poroko.

Sejem Altermed je posvečen zdravemu življenju, zdravilstvu, zeliščarstvu, prehrani in kuhanju, naravni kozmetiki in do okolja prijaznemu bivanju. Prihaja spet Dario Cortese, ki bo razkril pomen užitnih divjih rastlin za današnji čas, od drugih gostov bo mogoče več izvedeti tudi o zdravilni moči začimb, izdelavi pripravkov iz zdravilnih rastlin, pa tudi o novih metodah zdravljenja raka.

Na ApiSloveniji bodo čebelarji pregledali, kakšne so razmere v domačem čebelarstvu. Da je to ugledno in kakovostno pove tudi podatek, da pričakujejo kar tretjino udeležencev iz tujine.