Le mreže lahko zaščitijo Tolminska korita

Padajoče kamenje je potencialna nevarnost za obiskovalce naravne znamenitosti.

Objavljeno
29. januar 2016 17.25
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Tolminska korita bodo zaprta do naslednjega petka, s tem pa tudi večji del dneva cesta proti gorskima vasicama Zadlaz Čadrg in Čadrg. V tem času delavci družbe Kaskader izvajajo obsežnejša vzdrževalna dela s čiščenjem skalovja in miniranja, zaradi česar je velika nevarnost padajočega kamenja.

Doslej so delavci v strmem in prepadnem pobočju nad Tolminko odstranili približno 30 kubičnih metrov materiala, ki ga valijo v dolino. »Večje posamezne skale bomo privezali z jeklenicami ob teren, medtem ko manjše razstreljujemo. Tega kamenja je ogromno. Trajna rešitev je varovanje z mrežami, ampak za to mi nismo več pristojni. Tudi z mrežami pa ni mogoče zagotoviti popolne varnosti,« je povedal Jernej Poljanec iz Kaskaderja.

Tolminska občina bo celovit načrt ureditve predvidoma sprejela v dveh mesecih, po prvih ocenah pa bo za to morala odšteti 300.000 evrov. Za zdajšnje urejanje bo zadostoval šestkrat manjši znesek.

Tolminska korita kot najužnejšo točko Triglavskega narodnega parka na leto že obišče več kakor 37.000 ljudi. Urejanje bregov je nujno tudi za vsakodnevni promet, ki se še poveča v poletni turistični sezoni. Prepovedi vstopa v korita zaradi očitnih varnostnih razlogov pa vsi ne spoštujejo; delavci Kaskaderja so namreč med odstranjevanjem kamenja v soteski Tolminke opazili štiri obiskovalce.