Le peščica mladih načrtuje bodoči poklic

Na vrtiljaku poklicev na srednji šoli Jesenice so skoraj 900 učencem predstavili 22 srednješolskih programov na Gorenjskem.

Objavljeno
22. oktober 2015 18.21
Vrtiljak poklicev Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Jesenice – Osnovnošolci se s svojo izobraževalno in poklicno prihodnostjo ne obremenjujejo, zaskrbi jih šele v tretjem in četrtem letniku srednje šole, je ob robu vrtiljaka poklicev, ki se ga je na srednji šoli Jesenice (SŠJ) udeležilo skoraj 900 učencem gorenjskih osnovnih šol, dejala ravnateljica SŠJ Andreja Vehar Jerman.

Na vrtiljaku poklicev je široko paleto 22 srednješolskih izobraževalnih programov učencem osmih in devetih razredov gorenjskih osnovnih šol predstavilo sedem srednjih šol, s čimer jim želijo približati izobraževalne programe in jim olajšati odločitev o nadaljnjem šolanju, ki je za veliko mladih zelo težka.

Med učenci osnovnih šol je malo takšnih, ki pri 14. ali 15. letih vedo kaj bodo počeli v življenju, od česa bodo živeli in bodo temu prilagodili izobraževalno pot. Osmošolec Tone iz osnovne šole Ivana Tavčarja iz Gorenje vasi je za razliko od svojih kolegov, ki o svoji poklicni prihodnosti niso imeli oblikovanega stališča, suvereno napovedal, da se bo vpisal na lesarsko šolo v Škofjo Loko. Po zaključku šolanja bo ustanovil podjetje za izdelavo pohištva, saj je v lesni dejavnost prihodnost, je prepričan mladenič. Dodal je, da se doma že ukvarjajo s tem in da je pri odločitvi pomembna podpora družine. Andreja Vehar Jerman ugotavlja, da so učenci uspešni, ko starši stojijo za njimi in so jim v oporo.

Pri odločitvi za šolanje na lesarstvu pomaga, da mladi lahko vidijo konkreten izdelek, ki ga lahko naredijo z določeno opremo. Šele ko dobijo več znanja, lažje oblikujejo svoje poklicne ambicije, je dejal učitelj s škofjeloške lesarske šole Igor Jelovčan, ki ugotavlja, da na izbiro srednje šole posredno vplivajo tudi mediji.

Neredko mladi na srednji šoli ugotovijo, da bi rajši delali kaj drugega kot tisto, za kar se izobražujejo. »Težko se odločiš, če ne veš kaj bi počel«, je dejal dijak tretjega letnika zdravstvene nege na Jesenicah Amir in še ugotovil, da je izbor srednje šole neredko povezan z izbiro vrstnikov in pod vplivom staršev. Če bi se za srednjo šolo odločal zdaj, bi namesto zdravstvenega programa izbral program za avtomehanika, saj ga to zdaj bolj zanima, je povedal.

Na jeseniški srednji šoli sta z vidika zaposlitve po končanju šolanja najbolj perspektivna programa strojništvo in zdravstvena nega, pravi ravnateljica Andreja Vehar Jerman, ki ugotavlja še, da v zadnjih nekaj letih narašča zanimanje in vpis v edini oddelek strojništva. Martin iz kranjske osnovne šole Franceta Prešerna je prepričan, da je v medijih zagotovljena poklicna prihodnost in se bo šolal za medijskega tehnika. Prihodnost v športu vidi Kaja z osnovne šole Šenčur, ki ne skriva smelih ciljev, da bo odbojko igrala na vrhunski ravni. Njena kolegica Ana bo delala v zdravstvu, kjer so iskani poklici in bo gotovo našla zaposlitev - če bo treba, tudi v tujini, je dejala.