Lekarni Ljubljana Litija grozi s tožbo

Če bo direktor odstopil od nakupa prostorov, bosta občina in SVC zahtevala povračilo stroškov.

Objavljeno
25. april 2014 19.28
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija – Zaradi odločitve ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je na nedavni seji mestnega sveta umaknil predlog za soglasje Lekarni Ljubljana za nakup poslovnih prostorov v litijskem podjetju SVC, v Litiji razmišljajo o tožbi Lekarne Ljubljana. Župan Franci Rokavec: »Predpogodba o nakupu, ki smo jo podpisali, je iztožljiva«.

Predpogodbo za približno 200 kvadratnih metrov prostorov, v katerih so namerali Ljubljančani odpreti lekarno, sta konec januarja letos podpisala direktorica podjetja Socialno varstvenega zavoda (SVC) Tatjana Kržišnik in direktor Lekarne Ljubljana (LL) Marjan Sedej. Po pogodbi bi lekarna za kvadratni meter praznega prostora plačala 2700 evrov (brez DDV) oziroma dobrih 633.000 evrov z davkom, dokončna cena pa bo znana po izdelavi projektne dokumentacije za lekarniške prostore. Svet zavoda LL je z nakupom soglašal že decembra lani, pred tem pa je bilo podpisano tudi pisno o nameri.

Stroškov za 140.000 evrov

Čeprav predpogodba vsebuje odložilni pogoj, da postane veljavna šele potem, ko bodo ljubljanski svetniki soglašali z nakupom, se je kupec z njenim podpisom zavezal, da bo v primeru, da pogodba iz 2. člena te predpogodbe ne bo sklenjena, prodajalcu povrnil stroške, ki jih je ta imel zaradi upoštevanja tehničnih zahtev kupca pri izvajanju četrte in pete gradbene faze, in preprojektiranja. Kržišnikova pravi, da je imela Družba SVC, ki je izključno v lasti litijske občine, pri preureditvi prostorov za lekarniško dejavnost približno 700 evrov stroškov na kvadratni meter oziroma skupaj približno 140.000 evrov. Rokavec pravi, da prav zaradi urejanja prostorov za lekarno zamujajo pri odprtju celotnega objekta socialno-varstvenega centra, za katerega bodo tehnični pregled opravili predvidoma v prvi polovici maja.

Rokavec in Kržišnikova pravita, da se ima Sedej, ki je po mnenju nekaterih ljubljanskih mestnih svetnikov podpisal škodljivo predpogodbo, ne oglaša niti na telefonske klice. Ljubljanski župan Zoran Janković je za Delo povedal, da občina še naprej podpira nakup prostorov v Litiji, toda soglasja za ta nepremičninski posel ni uvrstil na dnevni red majske seje mestnega sveta. Direktor Sedej pa pravi, da svojih odločitev o razvoju lekarniške mreže ne bodo spreminjali. Po njegovem so pogajanja o ceni do podpisa pogodbe še vedno mogoča, lekarna v Litiji pa da bo odprta takoj po pridobitvi vseh potrebnih listin. Vendar je glede na podobnost litijskega in postojnskega primera vprašanje, če bo te sploh lahko pridobila.

Sedej: Da prostorov ne bi kupili, ne razmišljamo

Kot je znano, ministrstvo za zdravje zaradi poseganja na območje javnega zavoda Kraške lekarne – njegova soustanoviteljica in solastnica je tudi postojnska občina – poslovalnice LL v Postojni ni izdalo soglasja za opravljanje dejavnosti. Zakonodaja namreč pravi, da če je v občini že ustanovljen javni zavod za lekarniško dejavnost, drug javni zavod ne sme posegati v to območje. LL zato v Postojni ne sme prodajati ali na recept izdajati zdravil. Litija je skoraj povsem identičen primer. Občina je namreč soustanoviteljica Mestnih Lekarn, ki imajo v Litiji dve poslovalnice. »Medsebojne obveznosti obeh partnerjev so dogovorjene s predpogodbo. O tem, da do nakupa prostorov ne bi prišlo, ne razmišljamo,« je za Delo povedal Sedej.

Vodstvo litijske občine je prostore v SVC najprej ponudila v odkup Mestnim Lekarnam, a niso izkazali nobenega interesa. Njihov direktor Dionizij Petrič je za Delo povedal, da se svet zavoda za nakup ni odločil, ker bi bil to ekonomsko neupravičen strošek, saj časi tudi za lekarniško dejavnost niso rožnati.