Lekarniški dobiček v občinske blagajne

Koroška lekarna - Načrtovani naložbi bosta morali počakati, lanski dobiček gre občinam. 

Objavljeno
03. december 2014 02.21
Koroška lekarna, poslovna enota Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem – Zavod Koroška lekarna bo moral 225.000 evrov lanskega dobička vrniti občinam ustanoviteljicam in se zato odpovedati dvema načrtovanima naložbama. Direktorica pravi, da ju potrebujejo za zagotavljanje primerne ravni lekarniških storitev, slovenjgraški župan Čas pa meni, da bi morali investirati v lekarne le takrat, ko je to nujno, »da ne bi šli v predober standard, kjer to ni potrebno«.

Župani dvanajstih občin ustanoviteljic Koroške lekarne so pred pol leta odločili, da se lanski dobiček lekarn izplača v občinske proračune, zato so zavrnili predlagani finančni načrt, ki je predvideval investiranje dobička v posodobitve lekarn. Dobiček v višini slabega četrt milijona evrov si bodo tako razdelile občine, lekarne pa letos niso izvedle predvidenih naložb v avtomatizirano skladišče na Ravnah (180.000 evrov) in novo streho galenskega laboratorija (45.000 evrov).




Župani poudarjajo, da so občine kot ustanoviteljice do dobička upravičene in da bi ga morale lekarne smotrno uporabljati za upravičene naložbe, ne pa za nenujni »luksuz« samo zato, da bi denar ostal njim. »Veseli smo, da lekarna ustvarja presežke, a moramo pozorno spremljati investicije,« meni župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas in pravi, da bodo morale lekarne »brzdati želje po posodobitvah«. »Lepo je, da skrbimo, da so naše lekarne lepe, sodobne in konkurenčne, a konkurence na tem področju v regiji tako rekoč ni, zato moramo presoditi, ali so vse naložbe v posodobitve res potrebne. Niti lekarna v Pliberku še nima avtomatskega skladišča, morda ga imajo tri ali štiri lekarne v Sloveniji.« Čas opozarja, da so zdravstveni domovi v zelo slabem stanju, lekarne pa so odlično urejene. »Predlagal sem, da se ta del dobička vrne občinam, da ga lahko namenimo za zdravstvo. Takrat ko je nujno, investirajmo v lekarne, ko ni, ne investirajmo, da ne bi šli v predober standard, kjer to ni potrebno.«

Po zahtevnejša zdravila v Velenje ali Maribor?

Direktorica Koroške lekarne Irena Pušnik pravi, da so po opremi in razvitosti še primerljivi z drugimi večjimi lekarniškimi zavodi, a daleč od tega, da bi prednjačili. »Letos smo imeli strokovni nadzor in bili opozorjeni na precejšnje pomanjkljivosti v Lekarni Slovenj Gradec, ki je stara že štirinajst let. Avtomatiziranih skladišč je že zelo veliko, primerljivi zavodi jih imajo.« O primerjavi s Pliberkom Pušnikova pravi, da gre za majhno mesto, Slovenj Gradec pa ima regijsko bolnišnico, zato mora lekarna zagotoviti tudi najdražja zdravila in izdelavo določenih zdravil, ki jih pacienti potrebujejo pri odhodu iz bolnišnice, to pa zahteva posebno opremljen prostor. Takšnih regijskih lekarn bo v Sloveniji le nekaj in pri naših naložbah moramo načrtovati tudi to, sicer bodo pacienti s Koroške morali hoditi po vsa zahtevnejša zdravila v Velenje ali Maribor.«




V finančnem načrtu je ostala naložba v avtomatizirano skladišče v Slovenj Gradcu, a ker župani do decembra niso potrdili finančnega načrta, v Koroški lekarni niso mogli izvajati naložb, predvidenih za letos. »S tem smo izgubili kar nekaj dragocenega časa. Tovrstno skladišče bi nam rešilo ogromen problem z zalogami zdravil, za katera sedanji prostor ne ustreza več pravilniku o pogojih za opravljanje lekarniške dejavnosti,« je povedala Pušnikova. Kot je poudarila, pripravljajo dolgoročni načrt naložb, tako da bo vnaprej jasno, koliko denarja lekarne potrebujejo za posodobitve, koliko pa si ga lahko obetajo občine.