Leseni vrtec bo gradil konzorcij

Edini ponudnik za javno zasebno partnerstvo je konzorcij štirih lesarskih družb

Objavljeno
13. junij 2014 12.17
SLOVENIJA,LJBULJANA,10.1.2013.VRTEC HANSA CRISTIANA ANDERSENA. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec − Konzorcij GG, ki ga sestavljajo družbe Gozdno gospodarstvo, GLI in Lesoteka iz Slovenj Gradca ter Štajerles s Ptuja, je Mestna občina Slovenj Gradec kot edinega ponudnika izbrala za koncesionarja za gradnjo novega, 1,45 milijona evrov vrednega lesenega vrtca v Šmartnem. Petnajstletni najem bo občino stal manj, kot če bi vrtec gradila sama.

Zasebni partner Konzorcij GG bo vrtec zgradil na lastne stroške, pri tem pa še vrnil Mestni občini Slovenj Gradec 45.000 evrov, ki jih je doslej vložila v projekt za pripravo dokumentacije, prostorske načrte in plačilo zunanjega sodelavca – družbe, ki je vodila postopek za sklenitev javno-zasebnega partnerstva. Leseni vrtec bodo začeli graditi septembra, končan pa bo julija prihodnje leto. Občina ga bo nato petnajst let najemala od Konzorcija GG, potem pa bo prešel v njeno last. Kvadratni meter vrtca bo mestno občino tako stal 1777 evrov, ura najema pa 45,58 evra.

Če bi vrtec gradili sami in gradnjo financirali z bančnim posojilom, bi po občinskih izračunih zanj plačali 7000 evrov več, saj bi jih najem kredita stal 800.000 evrov obresti. Konzorciju bodo na koncu plačali 2,56 milijona evrov, kar za štiri lesarske družbe pomeni 655.000 evrov zaslužka, če niti same za gradnjo ne bi najemale bančnih posojil, za katere bi morale plačevati obresti. Direktor občinske uprave Darko Sagmeister je dejal, da so, ker gre za leseno gradnjo, pričakovali več zanimanja podjetij, vsaj še Marlesa in Jelovice, a se razen Konzorcija GG na razpis za javno-zasebno partnerstvo ni prijavil nihče. Mestni svet je tako včeraj podprl sklenitev koncesije z edinim ponudnikom.

Novi vrtec z osmimi oddelki bo v neposredni bližini nadomestil sedanjega, v katerem je pet oddelkov, a za več kot šest oddelkov otrok. Zaradi prostorske stiske, ki traja že več let, so en oddelek morali preseliti v sosednjo osnovno šolo. Poleg prostornih igralnic bodo ob vrtcu uredili še pokrite terase in zunanje igrišče, stavba pa bo iz lepljenih masivnih plošč ter ogrevana na biomaso in energijsko varčna.

Na vseh sedmih lokacijah slovenjgraški vrtec obiskuje 627 otrok, pet vrtčevskih oddelkov je v osnovnih šolah, eden pa v bolnišnici. Mestna občina bo letos poleg novogradnje v Šmartnem v prenovo stavb vrtcev vložila 873.000 evrov, med večjimi posegi bo prenova mansarde v centralnem vrtcu na Maistrovi.