»Leteče lisičke« še v kanjonu reke Učje

Drugi takšen park pri nas pomeni turistično prebujenje nedostopnega območja Bovškega.

Objavljeno
09. maj 2014 17.58
zipline Učja
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Žaga - Bovška turistična ponudba je bogatejša še za spust po jeklenicah v kanjonu reke Učje. To je eden najbolj atraktivnih in najbolj adrenalinskih zipline parkov na svetu, brez zadržkov trdijo v podjetju Soča Rafting, ki je park postavilo znotraj zaščitenega območja Nature 2000.

To je drugi takšen park pri nas - po pionirskem delu v dolini Krnice pod Kaninom. Nad Učjo je odslej speljanih šest jeklenic v dolžini od 250 do 400 metrov, ki ponujajo razglede približno 150 metrov nad reko.

»S tem sledimo trendom razkrivanja zavarovanih območij ob minimalnem možnem posegu v okolje,« pravi lastnik podjetja Goran Kavs: »Gre za lokacijo, ki je drugače nedostopna in neobljudena in ki jo odpiramo za turistične namene.«

Ker leži znotraj Nature 2000, je bilo ključno, da se je s tem strinjala agencija za okolje, pridobiti so morali še soglasje bovške občine, lastnice večine zemljišč, lovcev in zavoda za gozdove. Dela, ki jih je opravil idrijski Kaskader, so spremljali tudi v Krajevni skupnosti Žaga, medtem ko so potrebna zemljišča zasebnikov odkupili.

Jeklenice na tem hribovitem območju niso nekaj novega, saj je tradicija njihove uporabe že dolga.

Domačini so jih nekoč napenjali, da so po njih spuščali les in seno, lovci pa so jih uporabljali za prevoz opreme. »Nekatere so v uporabi še danes. Najsodobnejše in varno napete pa danes poskrbijo za enega najbolj priljubljenih načinov zabave pri nas in v svetu,« dodaja Kavs.

Celotna dogodivščina, za katero bo treba odšteti dobrih petdeset evrov, bo trajala približno dve uri, adrenalinsko doživetje pa dopolnjujeta še hoja po poteh - mulatjerah in učna ura naravoslovnih vsebin.