Letni dodatek za upokojence izplačan z dvomesečno zamudo

Pokojninski zakon določa, da se letni dodatek izplača maja. Za leto 2012 bo izplačan menda najkasneje julija.

tor, 24.04.2012, 13:00

Ljubljana - Svet pokojninskega zavoda se je danes seznanil z dopisom ministra za finance Janeza Šušteršiča, ki soglaša, da bo letni dodatek za upokojence za leto 2012 izplačan najkasneje julija in ne maja, kot določa pokojninski zakon, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Predlog zakona o uravnoteženju javnih financ, ki je v zakonodajnem postopku, namreč predvideva tudi omejitve pri dodatku za upokojence.

Že po zakonu o interventnih ukrepih za letos se letni dodatek ne uskladi in tako določa, da višji znesek za upokojence z nizkimi pokojninami znaša 368 evrov, nižji za upokojence z višjimi pokojninami pa 224 evrov.

Vlada pa je v predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ pri letnem dodatku, ki za upokojence pomeni podobno kot regres za delovno aktivno prebivalstvo, v letih 2012, 2013 in 2014 predvidela določene spremembe.

Letni dodatek tistih, katerih pokojnina znaša do 414 evrov, bi ostal nespremenjen. Tistim, katerih pokojnina znaša od 414 do 622 evrov, naj bi se dodatek znižal na 111 evrov, tisti, katerih pokojnina je nadpovprečna, pa dodatka ne bi dobili.

Vendar pogajanja tudi glede tega varčevalnega ukrepa še niso končana, tako da so spremembe predloga še možne.

Državni zbor o zakonu o uravnoteženju javnih financ še ne bo odločal na izredni seji 7. maja, kot je bilo predvideno. Koalicijski poslanci so namreč umaknili zahtevo za sklic izredne seje.

Po oceni predsednika vlade Janeza Janše je možen datum izredne seje DZ o predlaganem rebalansu in zakonu 10. maj.

Povezane novice

Vladni ukrepi režejo v proračune družin
2. april ob 09:00
Kaj vladni predlogi varčevalnih ukrepov pomenijo za navadne smrtnike in kje utegnejo biti ti prikrajšani.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
6 komentarjev
MENS SANA

Upokojencem so že z Ropovim zakonom odvzeli na letnem nivoju povprečno eno pokojnino (enomesečni znesek)! Sledile so formule usklajevanja ki so povzročile cca 10% zaostanek za plačami na letnem nivoju! Potem je sledila zamrznitev usklajevanja! Sedaj novi vladni predlog upokojencem (sicer selektivno) jemlje še regres! Upokojenci so svoj prispevek k stabilizaciji javnih financ dajali in ga dajejo kontinuirano vse od uveljavitve Ropovega zakona!

DOVOLJ JE!

Zeko preseneča mirnost 400.000 upokojencev!

25. april 2012, ob 08:47:58
Neznan

623 EUR je že nadpovprečna pokojnina. Kaj le si ta Šuštršič misli, ko ima na računu svojo plačo, vse ostale stroške od prehrane, prevoza in dnevnice pa tudi na stroške davkoplačevalcev. Predragi so ti ministri v naši državi. Na tak način lahko vsak "špara" tudi če nima dokončane devetletke. Je za to potreben doktorat. Mi pa smo klukci.

24. april 2012, ob 16:56:39
peromornar

No, sedaj lahko ponovim "abortirani" komentar: pravo lepo govori da do spremembe zakonodaje velja stara zakonodaja. Šušmaršič lahko pošilja kar hoče, SPIZ bi po vseh normativih moral ravnati po zakonu, torej izplačati regrese maja meseca. Se bojim da bo prišlo do tožbic!

24. april 2012, ob 15:14:42
peromornar

Napisal sem nedolžen komentar in doživel to da moram podati še barvo spodnjih gat da mi se komentar prikaže. Bravo naša vrla demokracija!

24. april 2012, ob 15:11:46
peromornar

Točno tako "alpino"! Sicer, v tej brezpravni državi lahko Šušmaršič in vsi ostali birokrati "odločijo" drugače. Nisem neki pravniški guru a mi se vseeno zdi da če ni nekega odloka ali zakona mora država ravnati tako kot "stari" predpisi zapovedajo, torej maja izplačati regres vsem po vrsti in po vELJAVNIH predpisih!

24. april 2012, ob 15:02:50
history

ZPIZ se je seznanil z dopisom finančnega ministra in kršil zakon. Praviloma bi glede na trenutne razmere,MORAL izplačati regres v enakem obsegu kot lani in na isti način. Sedaj je jasno, ko nek politik pošlje dopis, ki nima zakonske osnove se zaposleni ZPIZ-a, ki jih je trikrat preveč uklonijo ministrovemu pojasnilu in zahtevam, ker se bojijo za svoje lastne ritke.
Pa kljub temu, na ZPIZU je 50% preveč zaposlenih od sedaj zaposlenih prejemajo nadpovprečne osebne dohodke ki bistveno vplivajo na maso sredstev za pokojnine. Kdaj pa bo Šušteršič načel to vprašanje????

24. april 2012, ob 13:13:20
6 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej