Letni dodatek za upokojence izplačan z dvomesečno zamudo

Pokojninski zakon določa, da se letni dodatek izplača maja. Za leto 2012 bo izplačan menda najkasneje julija.

Objavljeno
24. april 2012 14.47
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Svet pokojninskega zavoda se je danes seznanil z dopisom ministra za finance Janeza Šušteršiča, ki soglaša, da bo letni dodatek za upokojence za leto 2012 izplačan najkasneje julija in ne maja, kot določa pokojninski zakon, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Predlog zakona o uravnoteženju javnih financ, ki je v zakonodajnem postopku, namreč predvideva tudi omejitve pri dodatku za upokojence.

Že po zakonu o interventnih ukrepih za letos se letni dodatek ne uskladi in tako določa, da višji znesek za upokojence z nizkimi pokojninami znaša 368 evrov, nižji za upokojence z višjimi pokojninami pa 224 evrov.

Vlada pa je v predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ pri letnem dodatku, ki za upokojence pomeni podobno kot regres za delovno aktivno prebivalstvo, v letih 2012, 2013 in 2014 predvidela določene spremembe.

Letni dodatek tistih, katerih pokojnina znaša do 414 evrov, bi ostal nespremenjen. Tistim, katerih pokojnina znaša od 414 do 622 evrov, naj bi se dodatek znižal na 111 evrov, tisti, katerih pokojnina je nadpovprečna, pa dodatka ne bi dobili.

Vendar pogajanja tudi glede tega varčevalnega ukrepa še niso končana, tako da so spremembe predloga še možne.

Državni zbor o zakonu o uravnoteženju javnih financ še ne bo odločal na izredni seji 7. maja, kot je bilo predvideno. Koalicijski poslanci so namreč umaknili zahtevo za sklic izredne seje.

Po oceni predsednika vlade Janeza Janše je možen datum izredne seje DZ o predlaganem rebalansu in zakonu 10. maj.