Letos najštevilnejša generacija prvošolčkov po osamosvojitvi

V mesecu februarju v osnovnih šolah potekajo vpisi v prvi razred.

tor, 09.02.2016, 13:36

Ljubljana − Šole dneve, ko bodo vpisovale otroke, določijo same, v velikem delu šol pa bodo prijave izvajali ta teden. Sodeč po statistiki se letos v prvi razred osnovnih šol vpisuje najštevilnejša generacija otrok v času po slovenski osamosvojitvi.

V prvi razred osnovne šole morajo starši vpisati otroke, ki so ali bodo v letošnjem koledarskem letu dopolnili starost šest let, torej so bili rojeni leta 2010.

Če starši menijo, da njihov otrok še ni pripravljen za vpis v šolo, lahko predlagajo odložitev šolanja, pri čemer pa je treba nepripravljenost posebej ugotavljati.

Možen je tudi predčasen vpis, ki ga zakon posebej ne ureja. V tem primeru morajo starši na šolo nasloviti vlogo, o kateri odloči ravnatelj, v primeru pritožbe pa pritožbena komisija.

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je predčasno v osnovno šolo v povprečju vpisanih okoli 50 otrok na leto, odložitev šolanja pa je bila na primer lani odobrena 1638 otrokom. V prvi razred jih je bilo vpisanih 21.579.

V Sloveniji so otroci ob vstopu v šolo stari od pet let in osem mesecev do šest let in osem mesecev, kar je po navedbah ministrstva podobno kot v večini držav z visoko razvitim šolskim sistemom.

Starši lahko otroka vpišejo v eno izmed 452 javnih ali eno izmed petih zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javni program. Za učence s posebnimi potrebami je na voljo 28 osnovnih šol.

Otroka je treba vpisati v kraju, kjer stalno oziroma začasno prebiva. Starši ga lahko vpišejo tudi v drugo šolo, vendar mora ta s tem soglašati.

Leta 2010 se je v Sloveniji rodilo 22.343 otrok, kar je največ po letu 1990. To pomeni, da se bo letos v prvi razred osnovne šole vpisala statistično največja generacija otrok v času samostojne Slovenije.

 

Prijavi sovražni govor