Letos več osnovnošolcev, manj srednješolcev

Menjava generacij ponekod povzroča težave - do srede oktobra tudi razprava o drugem tujem jeziku.

Objavljeno
31. avgust 2016 20.52
sipic/ MNENJA/SOBOTNA
Sonja Merljak
Sonja Merljak
Ljubljana – Prvi šolski dan je tudi čas novih priložnosti in obljub. Učitelji in učenci lahko popravijo, kar je lani šepalo, in izboljšajo, kar je bilo že prej zelo dobro. Prva dneva bosta namenjena spominom na počitnice in morda še spoznavanju novih obrazov, a že v ponedeljek bo nastopil čas za nova znanja.

Za prvošolce in njihove starše je posebno vznemirljiv 1. september, a tudi številni učitelji ga, kot pravijo, pričakajo z metuljčki v želodcu. Letos v osnovno šolo vstopa 175.721 učencev, med njimi 22.293 prvošolčkov, kar je 715 let več kot lani. Pouk bo na 453 osnovnih šolah s 319 podružnicami. V tem šolskem letu bo začasno nehalo delovati pet podružničnih šol. Evropski komisar za izobraževanje Tibor Navracsics poudarja, da države z zapiranjem podružnic ne bodo privarčevale in da so dragocenost, ki jih morajo skrbno negovati, toda po slovenskem pravilniku mora biti vanje vpisanih vsaj pet otrok.

Trend velikih generacij se nadaljuje, vseh osnovnošolcev bo letos 5040 več kot lani. To ponekod povzroča zadrego, saj je v nekaterih osnovnih šolah premalo učilnic. V vrtce, kjer so se prvi spopadli z generacijskim nihanjem, vstopa približno enaka generacija otrok kot lani, zato se bodo nekatere osnovne šole, ki so jim pred leti odstopile prostore, zdaj začele vračati vanje.

Število učencev se zmanjšuje v srednjih šolah, kjer so morali že lani učitelje zato ponekod odpuščati. V šolsko leto 2016/2017 vstopa 74.374 dijakov, in sicer na 111 javnih srednjih šolah, šest zasebnih in šest zavodih za posebne potrebe. Med njimi je 19.001 fazanov, kot pravijo prvošolcem, ki se bodo iz šole najverjetneje vrnili porisani z alkoholnimi flomastri.

Na ministrstvu za izobraževanje pa bodo letos končali prenovo učbeniških skladov, načrtujejo pa tudi dolgoročno ureditev tega področja. Spopadati se bodo morali tudi z ureditvijo financiranja podaljšanega bivanja in položaja drugega tujega jezika. Javna razprava o sedanji jezikovni politiki in sistemski ureditvi položaja tujega jezika bo odprta do 15. oktobra.