Letos zaradi gripe več zapletov

Težave se pojavljajo tudi med mladimi, starimi do 30 do 40 let. Intenzivne enote v UKC popolnoma zasedene.

Objavljeno
20. januar 2015 16.21
Slovenija, Ljubljana, 27.10.2011 - Okoli 160 medicinskih sester, ki delajo v enotah intenzivne terapije III v Univerzitetnem kliniccnem centru (UKC) Ljubljana, je danes zaccelo stavkati. Na sliki UKC - Klinika za infekcijske bolezni in vroccinska
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana − Število obolelih za gripo je po besedah vodje službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana Tatjane Lejko Zupanc podobno kot lani, vendar pa je letos več zapletov. Ti se pojavljajo tudi pri mlajših ljudeh; nekateri 30 ali 40 let stari bolniki po okužbi z gripo dobijo zelo hudo pljučnico.

V prejšnjem tednu so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana potrdili okoli 60 primerov gripe, hospitaliziranih je bilo manj. Trenutno na oddelkih intenzivne terapije leži 13 bolnikov, ki gripo bodisi prebolevajo ali pa so jo že preboleli.

»V glavnem so v intenzivne enote sprejeti bolniki, pri katerih se kaj zaplete. Najbolj se bojimo bakterijske pljučnice, ki ima lahko v težki obliki visoko smrtnost,« je v izjavi za medije povedala Tatjana Lejko Zupanc.

Zaradi zapletov po okužbi z gripo so tako kot vsako leto tudi letos že imeli smrtne primere. »To so starejši s številnimi pridruženimi boleznimi, ponavadi se smrt pojavi zaradi pljučnice,« je dejala.

A letos gripa poteka tako, da je več zapletov, tudi pri mlajših ljudeh. Pri mladih so dejavniki tveganja za težji potek bolezni nosečnost, morbidna debelost, kronične bolezni, pa tudi smola, pravi. Če pride do superinfekcije, so zapleti lahko bistveno večji, je dodala.

Intenzivne enote polne

Veliko več hospitalizacij zaradi gripe v UKC ne pričakujejo. A kot opozarja sogovornica, so intenzivne internistične enote polne. Na pomoč so jim priskočili na kliniki za plastično kirurgijo, kjer so jim v intenzivi odstopili dve postelji. Prav tako imajo na dermatovenerologiji od ponedeljka na voljo dodatnih 20 postelj. V ponedeljek so tudi na novo sprejeli več kot 20 bolnikov, ki lahko kažejo znake gripnega obolenja. Težave imajo tudi s kadri, a trenutno še funkcionirajo.

Med hospitaliziranimi bolniki po njenih navedbah ni takšnih, ki bi se cepili in kljub temu zboleli za gripo. So pa takšni primeri med zaposlenimi v UKC, je povedala. Letošnje cepivo se namreč v celoti ne ujema s tipi virusa gripe, ki letos krožijo, zato je tudi manj učinkovito.

Od leta 2009 sicer velja pandemski načrt, iz katerega določene ukrepe v UKC izvajajo vsako leto ob gripi. Tako ob pojavu gripe najprej zmanjšajo premestitve od drugod, nato zmanjšajo napovedane sprejeme, na koncu pa priskrbijo dodatne postelje.