Letos Zasavju poldrugi milijon za lokalni razvoj  

Danes v Trbovljah podpisujejo pogodbeno partnerstvo Las Zasavje.

Objavljeno
14. oktober 2015 22.24
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Zasavje dobiva svojo lokalno akcijsko skupino - Las Zasavje. Pogodbo o ustanovitvi in delovanju pogodbenega partnerstva predstavniki vseh treh občin podpisujejo danes v prostorih trboveljske občine. Članstvo v Las je že potrdilo 39 organizacij in posameznikov.

Že včeraj so na temo priprav strategije lokalnega razvoja stekle prve delavnice.

Naloga Las bo namreč oblikovanje in izvedba strategije lokalnega razvoja na področju ustvarjanja delovnih mest, razvoja osnovnih storitev, varstva okolja in ohranjanja narave ter večje vključenosti mladih, žensk in drugih ranljivih skupin.

Za tovrstne zasavske projekte bo v perspektivi do 2020 na voljo 1,5 milijona evrov. Projekt lahko pripravi podjetje, društvo ali fizična oseba - torej tudi mladi.

Društvo Las Zasavje je sicer vključeno v aktivnosti novonastajajočega partnerstva, ki bo v programskem obdobju delovalo kot lokalno pogodbeno partnerstvo, njegov cilj pa je spodbujanje celovitega in uravnoteženega razvoja na območju Zasavja po pristopu »od spodaj navzgor«, pravi Karmen Skalič Holešek iz Las, društva za razvoj podeželja Zasavje.

To je bilo sicer ustanovljeno pred osmimi leti. Njegovo poslanstvo je biblo skrb za razvoj zasavskega podeželja, saj je prav tovrstna organiziranost Zasavju v programskem obdobju 2007-2013 omogočila pridobivati sredstva četrte osi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v okviru programa leader.

Po podatkih Holeškove je Zasavje v minuli finančni perspektivi za 36 izvedenih projektov pridobilo 700.000 evrov. V bodoče računajo na več projektov, predvsem pa na nova delovna mesta za mlade.