Levstikov kip sameva v zaprašenem skladišču

Pisatelja je odstranilo podjetje Trgograd, a o tem litijskega muzeja niso obvestili.

Objavljeno
29. oktober 2014 21.56
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija – Zaradi doprsnega kipa pisatelja Frana Levstika, ki so ga delavci Trgograda pred časom odstranili z zemljišča pred starim osnovnošolskim prizidkom na Cesti komandanta Staneta v Litiji, so nekateri zagnali vik in krik, saj ne vedo, kje se ta kulturna dediščina sploh nahaja in ali ga niso nepridipravi morda celo ukradli.

Levstikov doprsni kip iz brona je pred šolo stal vse od 70-let prejšnjega stoletja in je delo akademskega kiparja Staneta Kolenca. Gre za memorialno dediščino z evidenčno številko 28794, pri čemer se skladno s strokovnimi zasnovami varstva kulturne dediščine za območje Litije varuje »avtentičnost lokacije, materialno substanco in fizično pojavnost objekta«. Ker kipa tam, kjer bi moral stati, ni več, je na Zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) – Območna enota Ljubljana prispela informacija, naj odgovorni vendarle postorijo vse, da se bronasti kip najde. Aleksandra Renčelj iz ZVKD je za Delo povedala, da je kljub bolniškemu staležu na občini poizvedovala za kipom kjer so ji zagotovili, da je kip varno shranjen, ter da so ga iz varnostnih razlogov delavci morali odstraniti zaradi rušenja šolskega prizidka, in da ga bodo po končani zunanji ureditvi spet postavili, vendar na drugo mesto.

Na lov za Levstikom smo se podali tudi sami in ga našli v skladišču podjetja Trgograd, kjer je resnično tudi varno shranjen. Feri Tičar iz omenjenega podjetja je povedal, da so v litijskem muzeju ves čas vedeli, kje se kip nahaja, vodja muzeja Helena Hauptman pa je za Delo to njegovo izjavo ostro zavrnila, saj muzeja o tem nihče ni o ničemer obvestil, a bi to po njenem prepričanju moral storiti.