Lipica: Strah pred novim poginom konj se je zalezel v kosti

Nesporno dejstvo je, da je bil ugotovljen toksikološki lupulin v urinu pri vseh konjih, ki so zboleli.

Objavljeno
11. avgust 2011 09.38
Posodobljeno
11. avgust 2011 09.45
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo

Ljubljana – »Po vsem, kar se je zgodilo, je zjutraj prav mučno priti s strahom v službo in si oddahniti šele po pregledu stanja v hlevih, ko vidiš, da je vse v redu, da ni novega pogina,« je za Delo povedal Janez Rus, strokovni direktor Kobilarne Lipica, v kateri še čakajo na končne ugotovitve o krivcih za nedavne pogine konj, do katerih naj bi se dokopali strokovnjaki na Veterinarski fakulteti. Dejal je, da v Lipici upajo, da ne bo novih poginov.

Po rezultatih iz laboratorijev Zavoda za zdravstveno varstvo v Mariboru in botaničnih analiz, ki so jih prejeli, je bil nesporno ugotovljen toksikološki lupulin v urinu pri vseh konjih, ki so zboleli.

»Zdaj pa je treba ugotoviti, kako se je to zgodilo. V krmi nismo našli nič takega, kar bi vsebovalo ta lupulin,« je povedal Rus. Toda botanične analize še niso povsem končane in zato stroka še ne more izključiti možnosti, da bi se lahko zastrupili z rastlinami. Opravljeni so bili le delni pregledi površin, s katerih dobivajo seno.

»To so predvsem površine Kobilarne Lipica in tiste, na katerih je bila pridelana krma, za katero je bilo ugotovljeno, da so jo konji dobili v prvem letošnjem primeru poginov. Ta pregled pašnikov bomo nadaljevali. Seveda je mogoče razumeti, da botanične preiskave še niso končane.« Zato niti še ni mogoče povsem izključiti možnost, da bi bila vzrok za pogin konj krma.

Še natančnejši pregledi krme

Težava Lipice je, da imajo z lastnih površin le tretjino potrebne krme in da so odvisni od dokupov. Krmo dobivajo z različnih koncev. Rus pravi, da predvsem s Krasa in z brkinskega, predvsem pivškega konca. Zanikal je, da bi krmo dokupovali z drugih območij Slovenije, čeprav je generalna direktorica Veterinarske uprave Slovenije Vida Čadonič Špelič pred kratkim izjavila, da prihaja krma v Lipico tako rekoč z vseh koncev Slovenije. Potem se je popravil, da je bila občasno kakšna pošiljka tudi od drugod, kadar je na trgu stiska za krmo, sicer pa je seno predvsem od lokalnih pridelovalcev. Sodelujejo s kmetijsko zadrugo v Pivki, ki zanje nabavlja seno na omenjenem območju. Dejal je, da so zdaj razmere v kmetijstvu takšne, da čedalje več kmetov – pa ne le v bližini Lipice, na Krasu in v Brkinih, ampak tudi na Štajerskem – opušča kmetovanje ter samo še kosi in prodaja seno na trgu. Pravi, da je zato sena na trgu zelo veliko in ga ni težko dobiti.

»Za nas je najhuje to, ker sploh ne vemo, kako se zgodi zastrupitev. Vse, kar lahko v danih razmerah naredimo, je čim večji nadzor, ki je že do zdaj nadstandarden, toda zdaj gremo res v najmanjše podrobnosti. Upam, da bomo ugotovili, kako se je to zgodilo. Ali s krmo ali pa, kot se špekulira, da bi se lupulin pod določenimi okoliščinami kot metabolit sam tvoril v organizmu. Ampak to nam ni povsem jasno, saj bi to poznali kot neko obolenje pri konjih. Da bi se pa to pojavilo samo v Lipici, je malo čudno,« je dejal strokovni direktor Kobilarne.