Lipicanci: Dvojna nominacija le krinka

 Avstrija sporni stavek umaknila.

Objavljeno
03. september 2015 11.15
tlo-lipicanci
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
V avstrijski nominaciji za vpis umetnosti klasičnega dresurnega jahanja in visoke šole španske dvorne jahalne šole na Dunaju na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri Unescu ni več sporne navedbe, da Kobilarna Piber vodi izvorno rodovniško knjigo za lipicanca.

Sporni stavek so spomladi skoraj po naključju odkrili v Slovenskem etnografskem muzeju, koordinatorju za slovensko nesnovno dediščino. Če bi trditev ostala v besedilu nominacije, bi lahko omogočila interpretacijo, ki bi Avstriji v evropski komisiji dala prednost pred Kobilarno Lipica pri priznanju statusa rejske organizacije, ki vodi izvirno rodovniško knjigo za lipicansko pasmo konj.

Odkritje je povzročilo precejšnjo zmedo, saj je bila Avstrija hkrati pobudnica in voditeljica serijske transnacionalne nominacije lipicanskih državnih kobilarn na Unescov seznam svetovne dediščine, v kateri je sodelovala tudi Lipica. »Pokazalo se je, da je Avstrija nominacijo lipicanskih kobilarn uporabila le za krinko za pripravo samostojne nominacije s sporno navedbo,« pojasnjuje direktor Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak.