Ljubljani grozijo s protestom tovornjakov

Na izpolnitev vladnih obljub o tretji razvojni osi bodo čakali le še do februarja.

Objavljeno
02. december 2016 20.47
ALJAŽ VERHOVNIK IN MATIC TASIČ
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Ravne na Koroškem – Ljubljansko obvoznico bodo ohromili tovornjaki iz Koroške, Korošci pa bodo protestirali pred vladno palačo in zahtevali, da se takoj začne gradnja severnega odseka tretje razvojne osi.

Takšen je scenarij zaostritve odnosov med Ljubljano in Koroško, kjer vlada veliko nezadovoljstvo, ker predsednik vlade Miro Cerar in njegovi ministri do konca leta ne bodo izpolnili obljub o sprejetju državnega prostorskega načrta na odseku severnega kraka tretje razvojne osi od avtoceste do Velenja, poslanci državnega zbora pa na mize ne bodo dobili poroštvenega zakona, ki bi Darsu omogočil financiranje gradnje. »Naša strpnost in potrpljenje imata svoje meje in gresta h koncu,« je dejal Matic Tasič, predsednik odbora za gradnjo hitre ceste na Koroško.
Koroški državnozborski poslanec Ivan Škodnik (SMC) je povedal, da je od infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča včeraj izvedel, da je poroštveni zakon v sklepni fazi: »Zagotovil mi je, da bo še decembra na vladi, v začetku prihodnjega leta pa v državnem zboru.« Po besedah njegovega poslanskega kolega Benedikta Kopmajerja (Desus) predlog državnega prostorskega načrta za odsek od avtoceste do Velenja dokončujejo tudi na ministrstvu za okolje in prostor, kjer bodo – tako Kopmajer – vztrajali pri zadnji varianti trase F2-2. »Na odločitev o umestitvi trase do Velenja in na sprejetje poroštvenega zakona smo pripravljeni čakati največ do februarja,« je napovedal Tasič.

Korošci nočejo biti talci Braslovč

Nezadovoljstvo je vse večje tudi v ravenski mladinski iniciativi za tretjo razvojno os. »Projekt ovira civilna iniciativa iz Braslovč, ki nastopa v imenu lastnikov 47 hiš, mi pa v nasprotju z njimi zastopamo interese 70.000 ljudi,« je dejal Aljaž Verhovnik, predsednik mladinske iniciative, ki je že trikrat zaman trkala na vrata predsednika vlade. Poslanec Danilo Ranc (SMC) trdi, da braslovška civilna iniciativa izvaja nekorektne pritiske na vlado in na ministrstva: »Korošci ne želimo biti njihovi talci. Sprašujem se, kaj je njihov cilj, za katere lobije delujejo in kdo financira njihove aktivnosti.« Ranc je obtožil še celjskega župana Bojana Šrota, da se vpleta v umeščanje trase na dvoriščih drugih županov. »Pozivam ga, naj takoj preneha. Korošcev ne zanima, kako bomo čim hitreje prišli do Celja, temveč kako bomo najhitreje v Ljubljani.« 

Korošci pričakujejo, da bo vlada izpolnila obljube, ki jih je dala marca 2015 ob obisku v regiji, in gradnjo štiripasovne ceste začela leta 2018, ne glede na to, kaj se bo v tem času dogajalo s traso od avtoceste do Velenja.