Ljubljansko urgenco obiskala bolnika z ošpicami, potencialno okuženih tisoč ljudi

Začetek svetovnega tedna cepljenja se je časovno ujel s pojavom ošpic v UKC Ljubljana.
Fotografija: Če sumite, da imate ošpice, ostanite doma in pokličite zdravnika. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Če sumite, da imate ošpice, ostanite doma in pokličite zdravnika. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Nekaj ur po tem, ko je Nacionalni inštitut za javno zdravje sklenil tiskovno konferenco, posvečeno začetku svetovnega in evropskega tedna cepljenja, je odjeknila vest, da so med prazničnim koncem tedna v dežurni enoti ZD Ljubljana, ki deluje v urgentnem bloku ljubljanskega kliničnega centra, obravnavali dva primera ošpic.

Po neuradnih podatkih je eden od obolelih pripotoval iz Moskve, a so pri njem hitro posumili na ošpice, zato so ga še pravočasno izolirali. Pri drugem bolniku, ki se je vrnil iz Nemčije, pa znaki bolezni niso bili jasni, zato so ga v soboto po tem, ko se je v prostorih urgence zadrževal med 10.30 in 13.35, poslali domov. Vrnil se je v nedeljo, ko je dobil izpuščaje. Na urgenci je bil med 13.48 in 18.45. »Obolela sta nosila maski, glede na klinične laboratorijske izvide verjetno nista bila izjemno kužna,« je pisalo v sporočilu, ki je zakrožilo v kliničnem centru.
 

Pisno obveščanje ogroženih


V času obiska drugega bolnika se je v območju čakalnice nahajalo tudi več sto čakajočih na obravnavo in njihovih svojcev, ki so se lahko okužili. Posebej ogroženi so tisti, ki ošpic še niso preboleli, proti njim niso bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva ali pa po cepljenju niso razvili imunosti. Služba nujne medicinske pomoči in urgenca UKC Ljubljana sta na NIJZ že posredovali sezname čakajočih bolnikov, ki bodo o možnosti okužbe in ukrepih obveščeni pisno na domači naslov.
 

Zalo nalezljiva bolezen


Ošpice so otroška bolezen, ki jo povzroča virus ošpic, za katerim pa lahko zbolijo tudi odrasle osebe. Glavne značilnosti so vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in zlivajoč značilen izpuščaj (rdečkast izpuščaj, ki je dvignjen nad nivojem kože. Ob pojavu značilnih bolezenskih znakov o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika in ostanemo doma, navajajo na NIJZ.



Z virusom ošpic se je mogoče okužiti že po desetih minutah navzočnosti v čakalnici s kužnim človekom, je že pred časom pojasnila Tatjana Mrvič, vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana. Virus se lahko v prostoru zadržuje še dve uri po odhodu okuženega.

Ošpice so med najbolj nalezljivimi boleznimi, zboli kar devet od desetih ljudi, ki so v stiku z virusom in niso cepljeni. Najpogostejši zapleti zaradi ošpic so vnetje srednjega ušesa, pljučnica in encefalitis, to je vnetje možganov. Eden od štirih bolnikov, ki zbolijo za ošpicami, potrebuje bolnišnično zdravljenje. Eden od tisoč obolelih zboli zaradi encefalitisa, eden ali dva od tisoč bolnikov pa zaradi zapletov umreta.


 

Sporno mešanje bolnikov


V ljubljanskem kliničnem centru že vse od decembrske napovedi ukinitve sobotnega dežurstva ZD Ljubljana na Metelkovi ulici in selitve teh ambulant v UKC Ljubljana opozarjajo na velik priliv pacientov v prostore urgentnega bloka. Večkrat so tako osebno vodstvu zdravstvenega doma kot javno izrazili skrb, ki jo prinaša tovrstno mešanje bolnikov z infektivnimi boleznimi, in tistih, ki zdravniško pomoč iščejo zaradi drugih težav. Ob začetku gradnje novega urgentnega kirurškega bloka so ponovno opozorili na še večjo zgostitev različnih pacientov v čakalnici.

Ošpice so zelo nalezljiva otroška bolezen, ki jo povzroča virus ošpic, za katerim pa lahko zbolijo tudi odrasle osebe. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ošpice so zelo nalezljiva otroška bolezen, ki jo povzroča virus ošpic, za katerim pa lahko zbolijo tudi odrasle osebe. FOTO: Jure Eržen/Delo


Po dogodkih konec tedna ponovno pozivajo vodstvo ZD, da za čas gradbenih del čim prej vrnejo dežurne ambulante na staro lokacijo, to je v prostore na Metelkovi ulici. Prav tako pred morebitno vrnitvijo v prostore UKC Ljubljana pričakujejo, da se dežurne ambulante uredijo v prostorih, ki omogočajo izolacijo, saj v Urgentnem bloku trenutno ni pogojev za izolacijo visoko kužnih bolnikov. »Dogodki konec prejšnjega tedna so namreč potrdili, da obstaja ob trenutni organizaciji tveganje za hiter prenos nalezljivih bolezni,« so v sporočilu za javnost zapisali v UKC Ljubljana.

Preberite še:

Komentarji: