Ljutomerske tlakovce bodo spet polagali pozimi

Blagovič ugotavlja, da je za razpadajočo vozno površino trga kriv predvsem slab nadzor projekta izpred petih let.

Objavljeno
06. november 2013 11.21
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota

Ljutomer – Potem ko je občina pred osmimi meseci zaradi poškodb na voznih površinah kot investitor projekta rekonstrukcije Glavnega trga unovčila bančno garancijo v višini malo več kot 144.000 evrov, je soboški Nograd nazadnje začel tudi delati.

»Pred sanacijo je bilo treba izdelati izvedbeni projekt in glede na to je bil junija objavljen javni razpis za izbiro izvajalca,« direktor občinske uprave Tomi Zrinski opravičuje večmesečni zastoj projekta, h kateremu izvajalec del izpred petih let, ljutomerski Segrap, ni hotel pristopiti.

Segrapov direktor Miran Blagovič k temu dodaja: »Zaradi unovčene bančne garancije moramo poseči po pravnih sredstvih – tožbah, saj nismo edini krivec za nastalo situacijo.« Blagovič ugotavlja, da je za razpadajočo vozno površino trga kriv predvsem slab nadzor nad izvedbo projekta izpred petih let, pa tudi, da razpadajočih tlakovcev ni polagal Segrap, temveč njihov podizvajalec: »Glavni krivec za nastalo situacijo je občina Ljutomer kot lastnik trga, saj je nanj sprostila promet.«

»Trg bi morale zapirati zapornice«

Segrapovi delavci so poleti izvedli tudi štetje prometa in v dveh dneh so med šesto in osemnajsto uro našteli kar 1900 vozil. Blagovič je dejal, da se po neuspelih pogajanjih z občino v času pred unovčitvijo bančne garancije niso prijavili za razpis zaradi tega, »ker občina ni hotela prisluhniti našim zahtevam: trg bi, kot je bilo prvotno projektirano, za promet morale zapreti zapornice, zahtevali pa smo tudi drugačno zimsko vzdrževanje voznih površin«.

V primeru, da bi Segrap pristopil k sanaciji, bi po besedah Zrinskega ne bilo treba izvesti javnega naročila za izbiro izvajalca, »torej se tudi začetek izvajanja sanacije ne bi zavlekel v jesen«.

Tako so dela začeli šele ta teden, trg pa bo v prenovljeni podobi zasijal najpozneje (tako je zagotovljeno v pogodbi) čez 90 dni. Zanimivo: tudi pred petimi leti so trg preurejali v zimskih (prenizkih) temperaturah, zaradi česar je podlaga pod tlakovci dobesedno razpadla. Mar občina ponavlja napako?

Tomi Zrinski pravi, da ne: »Dela se bodo izvajala glede na dovoljene temperaturne razmere za vgradnjo predvidenega materiala, pri čemer bo poudarek predvsem na pravilni tehnologiji vgrajevanja, ki zagotavlja trajnost vozne površine.«