Lokostrelski parkur, terapija skoraj brez omejitev

V dolini Drage eden od dveh lokostrelskih parkurjev z maketami naših gozdnih živali. Turisti iz 76 držav.

čet, 08.03.2018, 12:00

Radovljica – Z rastjo turističnega obiska se zadnja leta povečuje tudi število zasebnih ponudnikov prenočitev v turističnih krajih. A zgolj zagotoviti posteljo za turista ni več dovolj, treba je ponuditi vsebine, ki poleg dobre postelje in lepe narave zaokrožijo ponudbo. Ena od turističnih niš je lokostrelstvo.

Bernadette Bugelnig iz Poreč na avstrijskem Koroškem iz tamkajšnjega lokostrelskega kluba v dolino Draga pri Begunjah prihaja že štiri leta. »Lokostrelstvo sem spoznala na srednjeveškem festivalu in se vanj zaljubila. Pred štirimi leti smo bili tukaj prvič na turnirju. V dolini Draga je zelo lepo, v gostišču imajo dobro hrano in zadnja leta prihajam redno,« pove. Tako kot večino drugih udeležencev lokostrelskega parkurja v gozdu v dolini Draga, kjer s puščicami streljajo na makete živali v naravni velikosti, tudi njo privlači gibanje na svežem zraku v naravi, kjer, kot pravi, lahko občutiš vse letne čase. S tretjo zimsko tekmo v lokostrelstvu to zimo so v Dragi pred dnevi končali 13. zimski lokostrelski trojček.

Za vsakogar

Udeleženci so se strinjali, da je lokostrelstvo enkratna kombinacija gibanja v naravi, druženja, lova in skorajda nima omejitev. Lokostrelski parkur je prvovrstna terapija v naravi, pravi njegov organizator Robert Levstek, ki nadaljuje dejavnost Dore in Aca Oblaka. Levstek se lahko pohvali kot nekdanji štirikratni dvoranski lokostrelski rekorder, a ob tem pravi, da se z lokostrelstvom lahko ukvarja vsak.

Za Jana Jeromela iz Prezida na Hrvaškem, nedaleč stran od Babnega polja, je lokostrelstvo odličen motiv za dejavnost v naravi. Lov (z lokom) je bil za preživetje človeka v zgodovini zelo pomemben, na primer za Mongole, Indijance, naši daljni predniki pa so ga menda poznali že pred 15.000 leti, pove Levstek. Kljub relativnemu udobju, v katerem živi sodobni človek, je nekaj prvobitne lovske žilice ostalo, pravi Jeromel in ugotavlja, da je stokrat bolje biti v gozdu z lokom kot doma za računalnikom.

Turisti z Bleda

Lokostrelski parkur je nekakšen safari, kjer lokostrelci v skupinah ali posamič hodijo po vnaprej določeni poti skozi gozd in pri tem poskušajo čim natančneje zadeti v sredino tarč, označenih na tridimenzionalnih maketah gozdnih živali – v Dragi medveda, jelena, risa, srnjaka, lisice, race ... Makete so v gozdu postavljene tako, da stojijo tik pred bregom ali na preglednem mestu, s čimer preprečijo, da bi zablodela puščica po nesreči zadela kakšnega človeka, pravi Levstek. Lokostrelski parkur pa ni zanimiv le za lokostrelske navdušence, primeren je tudi za turiste, torej kot dodatna turistična ponudba. Nekajurno pohajkovanje po gozdu s turisti mu ponuja priložnost, da poleg lokostrelstva podrobneje predstavi še lokalno okolje, gozdne živali in rastline, našo hrano, kulturo, pravi Levstek. V Drago turiste vozi predvsem z Bleda, kjer ima pred kampom Zaka organiziran srednjeveški lokostrelski tabor. Dejavnost je doslej predstavil obiskovalcem iz 76 držav. Tiste, ki jih lokostrelstvo bolj zanima, Levstek pripelje v Drago, kjer se jim, kot pravi, v celoti posveti: »V tem poslu nikoli ne smeš pogledati na uro.« Ponudbe, kakršno ima v Dragi, pri nas ni veliko, kot pravi, je podoben parkur urejen le še v Logarski dolini.

Plus za gostince

Turisti, ki v Drago pridejo zaradi lokostrelstva, v tamkajšnji gostilni neredko tudi prespijo. Ne zanima jih le lokostrelski parkur, ampak obiščejo tudi okoliške vzpetine, kot so Begunjščica. Dobrča, Zelenica in druge, je povedal Aleš Tavčar iz gostilne Draga. Vsak dogodek je plus za gostince, pravi Tavčar, ki ugotavlja, da turiste pritegne tako lokostrelstvo kot pohod s Sašem Avsenikom na Roblek.

Nataša Mikelj, direktorica Turizma Radovljica, lokostrelsko ponudbo Roberta Levstka pozdravlja in pravi, da ga, ko je priložnost, povabijo k sodelovanju, na primer na festival čokolade v Radovljici. Pred časom se je v Turizmu Radovljica oglasila gospa, ki se ljubiteljsko ukvarja s steklarstvom, in je bila pripravljena turistom predstaviti svojo delavnico in dejavnost, pravi Mikljeva. Vendar živi nekoliko stran od glavnih turističnih poti, kar je ovira. Od ljudi terja več marketinškega znanja, povezovanja in sodelovanja, in to je problem. Zato ljudem pri razvijanju hobijev in njihovem vključevanju v turistično ponudbo lahko pomagajo, zagotavlja Mikljeva.

Prijavi sovražni govor