Lorenčič v javnem pismu zavrača obtožbe

Hkrati Lorenčič opozarja na nepravilnosti in zlorabe položaja na mariborski univerzi.

Objavljeno
10. marec 2016 12.15
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Maribor − Teodor Lorenčič, ki mu je rektor mariborske univerze Igor Tičar z današnjim dnem preklical pooblastila za opravljanje funkcije glavnega tajnika univerze, je danes v javnem pismu zavrnil vse obtožbe. Pri tem je opozoril, da se na univerzi dogajajo številne nepravilnosti, ki da so bile tudi povod za celotno afero glede mobinga.

Kot je zapisal Lorenčič, ima zgodba korenine v hudih nepravilnostih in zlorabah položaja, ki so se na rektoratu univerze začele dogajati v času rektorja Ivana Rozmana in glavnega tajnika Boštjana Brumna. Vrh pa so dosegle z afero, ko so vpleteni prek med seboj povezanih podjetij oškodovali javna sredstva, je navedel Lorenčič.

»Zanimivo je, da za hudo oškodovanje javnih sredstev do danes še nihče od tedanjih glavnih akterjev ni odgovarjal. Še več, vsi poskusi razčiščevanja teh nepravilnosti so takoj v kali zatrti z osebno diskreditacijo vseh, ki bi si to želeli. Glavno vlogo pri tem vedno odigrajo ljudje, ki so stična točka s tedanjo ekipo in so še vedno na pomembnih mestih na rektoratu,« je zapisal Lorenčič in dodal, da se v tem skrivajo tudi razlogi za napade nanj.

To se ne dogaja prvič

Po njegovih besedah so posamezniki izrabili na univerzi delujoča sindikata, ki sta skupaj z njimi prek medijev z nepreverjenimi namigovanji povzročila pritisk za njegov odstop in s tem prekinitev preiskovanja zanje obremenjujočih zadev in pogojev za to, da bi s tem v zvezi lahko pristojni organi opravili svoje delo.

»Zanimivo je, da se to ne dogaja prvič. Po enakem vzorcu sem bil v času prejšnjega rektorja Danijela Rebolja degradiran in premeščen, potem ko sem začel opozarjati na nujnost revizij početij iz časa rektorja Ivana Rozmana. Tako da mobing nad menoj s strani istih oseb na univerzi traja že celih pet let. Za svoje pošteno delo v javnem interesu in zaščito javnih sredstev plačujem visoko človeško ceno. Poštenje je v tej deželi nevarna in nezaželena zadeva,« je zapisal Lorenčič.

Po njegovem mnenju je tako zanj v tem trenutku edina korektna in transparentna poteza umik do zaključka dela komisije za razčiščevanje domnevnih nepravilnosti.

Rektor Tičar je Lorenčiču preklical pooblastila za opravljanje funkcije glavnega tajnika univerze, potem ko so zaposleni na univerzi Lorenčiču očitali zlorabo položaja in tudi spolno nadlegovanje.

Kot je v sredinem sporočilu za javnost zapisal Tičar, nastale razmere obravnava skrajno resno. Zato je izvedel ukrepe za zaščito dostojanstva vseh zaposlenih in ugleda mariborske univerze.