LPR: Sporno sprejemanja občinskega proračuna tik pred volitvami

»Ni korektno, da se 14 dni pred volitvami zakoliči finance novemu županu,« je dejala županska kandidatka Lidija Divjak Mirnik.

Objavljeno
25. februar 2013 15.42
regent/DIVJAK MIRNIK
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si
Maribor - Lista za pravičnost in razvoj (LPR) s kandidatko za nadomestno županjo Maribora Lidijo Divjak Mirnik je danes pozvala podžupana Milana Mikla, naj umakne zadnje branje občinskega proračuna z dnevnega reda četrtkove seje mestnega sveta. "Ni korektno, da se 14 dni pred volitvami zakoliči finance novemu županu," je dejala županska kandidatka.

Divjak Mirnikova je spomnila, da je Mikl, ki je po odstopu župana Franca Kanglerja prevzel županske naloge, še v času prvega branja proračuna na začetku tega meseca zatrjeval, da na nadomestnih županskih volitvah 17. marca ne bo kandidiral. A prejšnji teden je tudi uradno vložil kandidaturo za nadomestnega župana kot kandidat Županove liste in SLS, pri čemer ga je podprl tudi Kangler.

Mikl je kot v.d. župana predlagatelj in podpisnik predloga proračuna, s čimer je po mnenju LPR v neenakem položaju kot ostali kandidati v volilni tekmi. "S tem, ko on zakoliči finance novemu županu, je vse, kar bomo ostali kandidati na soočenjih govorili, pravzaprav nepomembno, saj imamo zavezane roke," je povedala Divjak Mirnikova.

V svetniški skupini, ki ima v mestnem svetu tri sedeže, predlagajo, da se drugo branje proračuna prestavi za mesec dni, torej po volitvah, saj se z njim ne mudi. "Samo nekaj dni prej sprejemati proračun, kot je predlagan, ki je celo v nasprotju z nekaterimi zakonskimi akti, je nekorektno in predvsem nepošteno do novega vodstva občine," je povedal predsednik LPR Stojan Auer. Med spornimi točkami predlaganega proračuna je navedel dodatne zaposlitve v mestni upravi in soglasja k novemu zadolževanju javnih podjetij.

V LPR bodo sicer skušali proračun nekoliko spremeniti z amandmaji. Tako bi radi povišali sredstva za sofinanciranje nevladnih organizacij, investicijsko vzdrževanje šol ter podporo aktivnostim Zveze prijateljev mladine (ZPM). Denar za to bi preusmerili iz stroškov administracije občinske uprave, novoletne okrasitve ter javne razsvetljave. V LPR prav tako ponovno pozivajo, da je v proračun treba vključiti tudi razvojne projekte, kot je na primer naložba v letališče.

Župansko kandidaturo so poleg Divjak Mirnikove in Mikla vložili še Folko Puconja (SNS), Matevž Frangež (SD), Avgust Heričko (NSi), Milan Razdevšek (LDS), Andreja Špernjak (SDS), Monika Piberl (Glas žensk Slovenije), Franc Jesenek (Stranka slovenskega naroda), Andrej Ketiš (Lista za Maribor) in nestrankarski kandidat Andrej Fištravec.