Lubej: Politična prevara? Čista neumnost!

V odboru Vseslovenske ljudske vstaje razmišljajo o formalizaciji gibanja, a dokončnih odločitev še niso sprejeli.

Objavljeno
15. marec 2013 10.48
Posodobljeno
15. marec 2013 14.00
Mojca Zabukovec, Delo.si
Mojca Zabukovec, Delo.si

Ljubljana - Slab teden dni po četrti vseslovenski vstaji, še ni znano, kdaj bo prihodnja. V odboru Vseslovenske ljudske vstaje (VLV) so si enotni, da se mora vstajniško gibanje nadaljevati. Pomeni VLV zametek nove stranke? »Zaenkrat o tem še nismo sprejeli odločitve, razmišljamo pa, da bi se moralo gibanje oblikovati tudi kot politični subjekt. Sam menim, da bi se to moralo zgoditi,« pravi Uroš Lubej, aktivist in član odbora VLV. Kot je dejal, si VLV še enaprej prizadeva za odstop politične elite in predčasne volitve, je proti korupciji in za politično očiščenje Slovenije. Izjava, da je gibanje VLV politična prevara, pa je čista neumnost, trdi Lubej.

Zakaj ste se na zadnji vstaji odločili za protest z velikim odrom in koncerti?

Na zadnji vstaji smo hoteli prebrati zahteve in Pomladno deklaracijo. Prav tako smo hoteli povabiti nekaj uveljavljenih glasbenih skupin, ki bi z nastopom podprle vstajniško gibanje. Zato je bilo treba postaviti večji oder. V nasprotnem primeru jih marsikdo ne bi slišal, to pa pomeni, da bi preslišal sporočilo. Obenem imajo glasbene skupine tudi določene zahteve. Odre smo imeli že na 2. in 3. vstaji, a so bili improvizirani.

Koliko je stal sobotni program na Kongresnem trgu?

Potrebno je bilo plačati dvoje: birokratska dovoljenja in priključek za elektriko, hkrati pa še fante, ki so oder postavili in ga pospravili. Skupaj je zneslo čez 500 evrov, oziroma med 500 in 1000 evri.

Ste denar sami založili?

Denar smo zbrali s prostovoljnimi prispevki podpornikov. Večkrat na facebooku pozovemo ljudi, naj nam pomagajo na kakršenkoli način. Eni se oglasijo, ker bi radi nosili zastavo, drugi, da bi izdelali plakat, tretji donirajo manjše zneske.

Imate za te namene odprt transakcijski račun?

Ne, to so prispevki ljudi. Ko imamo sestanke, ko se srečujemo, zberemo denar.

Kdo je zasnoval program za sobotni shod?

Odbor VLV v sodelovanju s Protestivalom.

Ste idejo izvedbe enotno podprli?

Strinjali smo se s konceptom četrte vstaje. Sicer pa ne vidimo nobene bistvene razlike od prejšnjih vstaj. Morate vedeti, da smo imeli že prej stroške. Izris in tiskanje plakatov stane. Skratka, denar je bil potreben že prej in je potreben tudi zdaj. Prispevke smo zbirali že prej in smo jih tudi zdaj. Edina razlika je, da smo tokrat del dogajanja prijavili.

O datumih vstaj glasujete na facebooku. Zakaj v premislek ne ponudite tudi vsebine?

Mislim, da bi v tem primeru lahko odgovarjali samo z »da« ali »ne«, se pravi, da bi mi predlagali koncept in bi ga uporabniki potrdili ali zavrnili. Vse ostalo bi po moje vodilo v zelo zahtevno razpravo, ki je na facebooku ne moremo uresničiti. Če bi to počeli, verjamem, da bi se vstaja tudi hitro razvodenela.

Sami ste dejali, da znotraj protestnega gibanja prihaja do razlik. Kje?

Obstajajo različne skupine, ki demonstrirajo, in različni posamezniki, ki demonstrirajo.

Mislim predvsem na razhajanja znotraj VLV.

Med aktivisti in odborom ni bistvenih razlik. Na zadnji vstaji je bilo tako, da so nekateri odšli na Trg republike, kjer so bili Troha in Hervardi. Ne vem sicer, če so oni del tega, kar smo mi. Mi sami nimamo povsem enakega stališča pri vprašanju političnega udejstvovanja. Nekateri nasprotujejo parlamentarni demokraciji in menijo, da se vstajniško gibanje ne bi smelo preleviti v stranko ali pa v kakršenkoli subjekt, ki bi nastopil na volitvah. Drugi, med njimi sem tudi sam, pa menimo, da bi morala iz vstajniškega gibanja nastati politična sila. Zakaj trdim, da ni velikega razhajanja? Enotni smo si v tem, da se mora vstajniško gibanje nadaljevati, ne glede na to, ali bomo stranko ustanovili. Prav tako menimo, da zborovanja niso namenjena zgolj izražanju nezadovoljstva z oblastjo, temveč so način, kako se ljudje samoorganizirajo. Tu smo si recimo blizu z antikapitalističnim blokom in anarhisti, ko pravijo, da zborovanje ni samo zborovanje proti nečemu, ampak je zborovanje samo tudi način, kako se ljudstvo vzpostavi kot ljudstvo.

Kaj za odbor VLV pomeni transparentnost v delovanju gibanja?

Posamezne odločitve smo sprejeli v odboru, druge skupaj s Protestivalom. Nismo formalna skupina, nismo organizacija, ki bi imela svoj status in principe odločanja. In kot taki v tem smislu ne moremo biti transparentni. Dokler se ne vzpostavimo kot organizacija, ki bi imela pravila odločanja in organe odločanja, je zelo težko govoriti o transparentnosti, ker v tem primeru ne vem, kaj bi pomenila. Ali pričakujete, da pojasnimo vse načine, kako smo sprejemali odločitve?

Recimo.

Ne bomo, ne moremo in nočemo. Vedeti morate, da posamezne odločitve sprejme ena zasedba ljudi, druge druga, nekatere sprejme posameznik na kraju samem, kakor jo je recimo Sandra Bašić Hrvatin, ko je v soboto stopila na oder.

Z imenom gibanja pa vseeno posebej poudarjate, da ste »vseslovenski«.

Imate prav, ampak ta trenutek ne vidim načina, kako bi to uresničili. Vsaj dokler se delovanje ne formalizira.

Kako pa je s formalizacijo? Jo načrtujete?

Razmišljamo o tem, da bi se moralo gibanje oblikovati tudi kot politični subjekt. Doslej nismo sprejeli nobenih dokončnih odločitev o tem, kaj bomo naredili. Skoraj nemogoče bi bilo, da se formalizacija ne bi zgodila. V odboru smo trdno prepričani, da se bomo morali vsaj nekateri tudi organizirati.

Na spletu je pred tednom zaokrožilo pismo Marcela Katiča, ki pravi, da je VLV politična prevara. Kako to komentirate?

Politične prevare prav gotovo ni. Če sem ga prav razumel, meni, da nas nekdo podpira, nek politik?

Omenja stranke Zares, PS in LDS.

Sedmega decembra smo dali jasno izjavo, s katero smo zahtevali odstop politične elite, vlade in parlamenta, in to je to.

Kaj pa odstop ljubljanskega župana, ki ga bremeni poročilo KPK?

Saj smo bili v soboto pred magistratom.

Torej zavračate ...

Ničesar ne mislim zavračati. Naj ljudje sami presodijo. Naj poslušajo naše izjave in sami presodijo, ali smo v rokah PS, LDS in Zares.

Ali to pomeni, da na takšne in podobne očitke ne mislite odgovarjati?

Saj sem odgovoril. Sedmega decembra smo jasno zahtevali odstop poslancev, torej tudi poslancev Pozitivne Slovenije. Zahtevali smo odstop vlade Janeza Janše, predčasne volitve in politično očiščenje Slovenije. Smo proti korupciji. Torej morajo tisti, ki jih bremenijo korupcijski sumi, se pravi Janković, Kangler, Kastelic, Muhič, in vsi tisti župani, ki imajo nad sabo resne sume, da so delovali klientelistično in koruptivno, odstopiti. Prav tako menimo, da so zunajparlamentarne stranke, kot sta recimo LDS in Zares, del problema in ne del rešitve. Z njimi ne sodelujemo in ne bomo sodelovali.

V odboru VLV ni nikakršnih pomislekov?

Glede tega smo enotni, pa ne samo v odboru, soglašajo tudi ostali, ki se udeležujejo protestov. Večina, po mojem mnenju vztraja, da morajo ljudje, kot sta Janković in Janša, zapustiti politiko, vsaj dokler se ne razčistijo nekatere stvari. V odboru pri tem vprašnju sploh ni dileme. Nas je združilo prav to, da zavračamo politično oligarhijo.

Zakaj po vaše avtor pisma potem obvešča javnost? Podobne očitke smo slišali že prej ...

Vsak misli s svojo glavo in prav je tako. Seveda nas lahko kritizira, s tem ni nič narobe. Izjava, da je gibanje nekakšne politična prevara, pa je čista neumnost. Na sestanku, ki ga pisec pisma omenja, je bilo govora o Alenki Bratušek in o odnosu, ki naj bi ga mi imeli do nje. Kar se nas tiče, PS ni odreagirala pravilno na poročilo KPK in za nas kot politiki niso kredibilni. Ne bi pa bilo smiselno Bratuškove napadati za stvari, ki jih ni storila. Ona za nas ni problematična zaradi dejanj, ki jih bo počela kot predsednica vlade, ker še ne vemo, kaj bo počela, ampak zaradi tega, ker se ni ogradila in oddaljila od Jankovića in njegovih dejanj in zato, ker je PS sestavljena iz ljudi, ki imajo za sabo zgodovino, ki za nas ni sprejemljiva.