Luka Koper povečuje prvi pomol

Nove skladiščne površine Koprčane prosijo za razumevanje zaradi hrupa Na podaljšanem pomolu bodo lahko pretovorili do milijon kontejnerjev na leto

Objavljeno
20. december 2013 09.18
vvo luka koper
Botris Šuligoj, Koper
Botris Šuligoj, Koper
Koper – V Luki Koper bodo v kratkem na območju prvega pomola začeli v morsko dno do 50 metrov globoko v mulj zabijati 273 pilotov. Te dni so v pristanišču Koper začeli graditi nove površine, ki bodo uvod v podaljšanje prvega pomola, namenjenega kontejnerjem.

V zaledju 7 C priveza oziroma na čelu prvega pomola so delavci Adriainga že začeli graditi novih 6840 kvadratnih metrov skladiščnih površin. Gre za dela v okviru podaljševanja dela prvega pomola, na katerem bodo lahko skladiščili 672 kontejnerjev. Za ta del pomola bodo plačali 10,2 milijona evrov, dela pa morajo biti končana avgusta 2014. Zabijanje pilotov bo trajalo kar pet mesecev. Ker bo to hrupno in bo treslo tla, bodo dela opravljali samo podnevi, da bi kar najmanj motili prebivalce Kopra.

Prejšnji teden pa so že objavili javno naročilo za izdelavo projektov za dodatno stometrsko podaljšanje prvega pomola. Vrednost projektov bo v 50-odstotkih sofinancirala EU iz programa TEN-T iz iztekajoče finančne perspektive. Poleg tega bodo skupaj z Benetkami kandidirali za projekt poglobitve prvega bazena, za kar pričakujejo deset odstotkov evropskih sredstev. To bo prvič, da bo Luka Koper dobila evropska sredstva za otipljivo investicijo v gradbenem smislu. Ko bo prvi pomol v celoti zgrajen (predvidoma do leta 2018), bodo nanj poleg sedanjih 750.000 lahko sprejeli dodatnih 230.000 kontejnerjev na leto. Poseg je nujen, saj je že zdaj pretovor skoraj 600.000 zabojnikov na leto. Podaljšanje prvega pomola za sto metrov bo Luko Koper stalo 78 milijonov evrov.