Lunapark za župana navlaka in sramota

Podjetnik z dovoljenji ne vidi ovir za postavitev lunaparka tik ob vstopu v Kranjsko Goro.

Objavljeno
05. december 2016 20.13
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranjska Gora – Lunapark, ki ga bodo ob vstopu v Kranjsko Goro postavili do konca tega tedna in bo obratoval med zimsko sezono, je zmotil številne domačine z županom Janezom Hrovatom na čelu. V pismu občanom ugotavlja, da lunapark postavljajo na »elitni lokaciji«, kar »ni lepa dobrodošlica vsem, ki nas obiščejo«.

Robert Žagar iz podjetja Lunapark Müller je za Delo povedal, da so za postavitev lunaparka, ki bo v zimski sezoni stal za hotelom Kompas, pridobili soglasje lastnika zemljišča, upravna enota jim je izdala dovoljenje za obratovanje, pridobili so električni priključek, zaradi česar meni, da ni ovir za njegovo obratovanje. Pogodbo z lastnikom zemljišča so sklenili za pet let.

Županu Janezu Hrovatu se zdi sporna lokacija ob vstopu v Kranjsko Goro, direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber pa izpostavlja, da lunapark kvari zimsko veduto kraja. »Vhod v kraj mora biti urejen v skladu z videzom, ki ga tržimo, torej kot vstop v idilično zimsko vas,« pravi Veber. Vendar, kot dodaja, druge primerne lokacije, ki bi bila sprejemljiva tudi za izvajalca, v kraju niso našli.

V pismu občanom je župan navedel, kako se trudijo urediti vse kraje v občini in da se mu zdi, »da se je v sekundi izničil ves naš trud«. Na svojem facebook profilu je bil še ostrejši, saj je zapisal, da je postavitev lunaparka »in ostale navlake na najbolj elitni lokaciji ob vhodu v Kranjsko Goro sramota« za kraj. »Kranjska Gora si zagotovo zasluži bolj elitni turizem,« pravi župan, pa čeprav je znana predvsem po obisku družin z otroki, ki jim je lunapark namenjen.

Občina za zdaj brez moči

O postavitvi na občini niso bili obveščeni, uprava enota (UE) Jesenice, ki je dovoljenje izdala, pa jih ni vključila v postopek, zato Hrovat meni, da to ni bila pravilna presoja. Občina nima nobenega mehanizma za ukrepanje, pravi župan in dodaja, da še proučujejo možnosti za morebitne ukrepe. V postopku za izdajo dovoljenja je navedel, da bo v lunaparku delalo šest ljudi, hkrati pa v njem ne bo več kot 30 obiskovalcev. Čeprav se z dejavnostjo ukvarja že več kot 30 let, Žagar pravi, da je nemogoče napovedati, kolikšen bo obisk. Napoveduje pa, da bodo ob večjem številu obiskovalcev zagotovili dodatne ukrepe.

Lunapark so imeli v Kranjski Gori že v zimski sezoni 2014/2015, a nasproti hotela Larix, kjer niso imeli težav. Kot pravi Žagar, teh niso imeli niti v drugih turističnih krajih po Sloveniji (Čatež, Ljubljana, Portorož), na pomislek župana, da je dostop do lunaparka mogoč le čez druge parcele in da je blizu ceste, kjer niti ni prehoda za pešce, pa je Žagar odvrnil, da bi UE zavrnila izdajo dovoljenja, če ne bi bili izpolnjeni vsi pogoji. Zagotavlja tudi, da bodo v času tekmovanj v Planici ob lunaparku lahko nemoteno vzletali helikopterji, saj s svojo dejavnostjo ne bodo motili zračnega prometa.