Madžari odkrivajo krvavo poglavje zgodovine

Madžarska televizija pripravlja 52-minutni dokumentarec Odpadlo listje o moriji, ki je prizadela tudi kraje ob Soči.

Objavljeno
16. avgust 2013 22.45
Blaž Močnik, Delo
Blaž Močnik, Delo
Mrzli vrh – Madžarska nacionalna televizija v posoških hribih snema dokumentarni film o Soški fronti, s katerim se bodo prihodnje leto naši vzhodni sosednje spomnili 100. obletnice začetka prve svetovne vojne.

Madžarska televizija pripravlja 52-minutni dokumentarec Odpadlo listje o moriji, ki je prizadela tudi kraje ob Soči. S pomočjo tolminskega društva Peski, ki skrbi za ostaline Soške fronte na Mrzlem vrhu, med drugim tudi za kaverno, v kateri so madžarski vojaki uredili oltar, so madžarski televizijci obiskali več bojišč v zgornjem Posočju, danes pa bodo posneli še vsakoletno spominsko slovesnost pred omenjeno kaverno.

»Slovesnosti sem se prvič udeležil leta 2002. Ko sem videl, da prihaja tudi veliko Slovencev, ki se poklonijo vsem vojakom, ne glede na kateri strani so se bojevali, sem v tem videl jasno sporočilo tudi za moje rojake. Danes se je na tej gori vsem žrtvam poklonilo že veliko Madžarov,« je na vrhu Mrzlega vrha dejal upokojeni častnik madžarske vojske in vodja oddelka za arheologijo bojišč madžarskega vojnega muzeja v Budimpešti Lajos Negyesi.

To poglavje prve svetovne vojne je tudi na Madžarsko – kakor pri nas – prišlo s približno 80-letnim zamikom po zamenjavi socialističnega sistema. »Med socializmom je bilo seveda glavno poglavje druga svetovna vojna. Toda po spremembi je veliko družin hotelo vedeti, kje so se bojevali njihovi predniki. To je bil prvi vzrok, zakaj so se začeli zanimati za veliko vojno. Z novim dokumentarcem bi ljudem radi pojasnili, kaj se je dogajalo, predvsem jim dopovedali, da je vojna najslabša možna stvar in da se kaj takega ne sme več ponoviti,« je dejal Negyesi in dodal: »Prva svetovna vojna je bila vojna brez ideoloških nasprotij, zato je danes v Evropski uniji nevtralno poglavje zgodovine. Po stotih letih nas prva svetovna vojna celo povezuje.«

Madžarski obisk in današnja spominska slovesnost pod Mrzlim vrhom sicer ni edino dogajanje pred prihajajočo okroglo obletnico začetka velike vojne. Pri nas so se ves teden mudile članice Višegrajske delovne skupine za vojaška pokopališča iz šestih evropskih držav, ki so obnovile 600 vojaških grobov na pokopališčih v Ukancu in Bohinjski Bistrici, kjer je pokopanih približno 1000 avstro-ogrskih vojakov. Z Višegrajsko delovno skupino bo kobariška Fundacija Poti miru v Posočju podpisala tudi zavezo o sodelovanju in s tem nadgradila dolgoletno sodelovanje s podobnimi institucijami Srednje in Vzhodne Evrope.