Makarovičevi in Sepetu naziv častni meščan

Sapramiška doživela že 1520. ponovitev, Poletna noč pa prikliče v spomin lepoto mesta.

pon, 09.05.2011, 09:30
9. maj je Ljubljana za svoj praznik izbrala v spomin na osvoboditev in konec štiriletne okupacije leta 1945.

Ljubljana - Ob današnjem prazniku Ljubljane bodo na Ljubljanskem gradu podelili listini o nazivu častnega meščana Ljubljane kulturnikoma Svetlani Makarovič in Mojmirju Sepetu, so zapisali na STA.

Kot je pojasnjeno v odločitvi za podelitev naziva Makarovičevi, so njeni dosežki na področju umetnosti in kulture težko dosegljivi in neubesedljivi, njen prispevek k dobrobiti Ljubljančanov ter prepoznavnosti mesta pa neprecenljiv.

V Lutkovnem gledališču Ljubljana je bilo od leta 1972 uprizorjenih 23 njenih besedil, najbolj znano, Sapramiška, pa je doživelo že 1520. ponovitev. Njene predstave so ime Ljubljane ponesle tudi na Kitajsko, Japonsko, Francijo, Portugalsko, Tunizijo, Brazilijo, Avstralijo in drugam.

Sepe, čigar popevke so osvojile poslušalce, pa je skupaj s pokojno ženo Majdo Sepe »živel z in za mesto«, so zapisali v obrazložitvi. Številne popevke kot sta Poletna noč in V kavarni tam pri mostu, prikličejo v spomin lepoto mesta, v katerem je Sepe našel svoj glasbeni pristan, je še zapisano.

Kot pojasnjujejo, je z njegovimi popevkami mednarodna javnost postala pozorna na iskrivo dogajanje na področju zabavne glasbe v Sloveniji in Ljubljani.

Prejemniki nagrad glavnega mesta.

Nagrado glavnega mesta bodo prejeli kipar Mirsad Begić, zdravnik Matko Vasilij Cerar, igralec Aleksander Valič in Gasilska zveza Ljubljana, plaketo glavnega mesta pa aktivistka za pravice invalidov Elena Pečarič, likovnik Anton Kastelic, Šentjakobsko gledališče Ljubljana ter Društvo gluhih in naglušnih Ljubljana.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
3 komentarji
Murray

Ona je prava vojakinja, on pa soldat socializma...

09. maj 2011, ob 19:28:31
cvikator

O, Mojzes, v kakšni družbi si se pojavil! O, kakšna sramota!
Tako velik mož ob tako majhno žensko ne paše.

09. maj 2011, ob 14:39:34
Neznan

Naziv častna meščanka in temu ustrezne denarne nagrade za levičarsko nestrpnico in velerevolucionarko? Res fajn, nekaj plozate o knjigah za otroke od avtorice, ki javno priznava, da ne mara otrok. Ampak denarja se pa ne brani. Bruh.

09. maj 2011, ob 11:43:19
3 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej