Mala množica neprofitnih stanovanj

Z objektom Gorica bo Velenje rešilo skoraj vse potrebe po neprofitnih stanovanjih.

Objavljeno
17. januar 2014 10.00
Velenje
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje – Gradnja poslovnega in stanovanjskega objekta na velenjski Gorici je tik pred koncem. Na mestni občini pravijo, da bodo z njim rešili skoraj vse prošnje občanov za dodelitev neprofitnih stanovanjih.


Občina bo na Gorici letos dobila 132 neprofitnih stanovanj in 198 pokritih parkirnih mest. Celotna naložba je vredna 22,5 milijona evrov, od česar Mestna občina Velenje zagotavlja 11,24 milijona. Soinvestitor je namreč družba Igem, ki na Gorici za trg gradi 15 stanovanj ter poslovne in trgovske prostore. Igem bo tudi upravljal vseh 460 novih pokritih parkirnih mest.


V občini z okoli 33.000 prebivalci že vrsto let precej sredstev namenjajo gradnji neprofitnih stanovanj. V prejšnjih desetih letih so zgradili okoli dvesto novih, od česar so jih samo lani in predlani dodelili 77.

Zdaj je v lasti občine 822 stanovanj, od tega 776 neprofitnih, 16 bivalnih enot in 30 službenih stanovanj. S stanovanji na Gorici bo tako Velenje imelo že okoli 900 občinskih stanovanj.

Poslopje na Gorici je občina gradila s pomočjo Stanovanjskega sklada RS. Na razpisu so dobili 5,5 milijona evrov za 65 stanovanj in 98 parkirnih mest ter 2,3 milijona evrov posojila. »Vsa naša stanovanja na Gorici bodo neprofitna in jih bomo v najem dodelili po veljavnem prednostnem seznamu,« pravijo na občini. Kot pravi Alenka Rednjak z občine, zaradi gradbenih težav gradnja na Gorici nekoliko zamuja. Zaradi vdora podtalnice v podkletene garaže so morali izdelati sanacijski načrt, kar je gradnjo podražilo za 0,7 milijona evrov, dokončanje pa za dva meseca. »A denar ni problem,« pravi Rednjakova.

V teh dneh urejajo zunanjost. Zaprosili so za spremembo enotnega gradbenega dovoljenja in zaprosili za etapno dovoljenje, da bi lahko občina stanovanja čim prej oddala. Upajo, da bodo ob ugodnem vremenu lahko za tehnični pregled zaprosili aprila, novi najemniki pa bi se na Gorico selili maja. »Z zaključkom investicije na Gorici bomo skoraj v celoti pokrili potrebe po neprofitnih stanovanjih v Velenju.«