Mali Rene uspešno prestal operacijo

Pet ur in pol trajajoča operacija je potekala brez zapletov. Ameriški zdravnik Dror Paley je z uspehom operacije zadovoljen.

Objavljeno
21. junij 2014 11.26
SLOVENIJA LJUBLJANA 11.11.2011 ZDRAVSTVO ORL KLINIKA BOLNIKI OPERACIJA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ljubljana − Dveletni Rene, ki se je rodil z deformacijo noge, je v petek v Milanu uspešno prestal operacijo, piše Slovenska tiskovna agencija. Novico je sporočila malčkova mama Amela Talić, ki je povedala, da je pet ur in pol trajajoča operacija potekala brez zapletov. Operacijo je vodil ameriški zdravnik Dror Paley, ki je z uspehom operacije zadovoljen.

Renejava mama se vsem zahvaljuje za podporo in dobre misli. Poudarja, da jih čaka dolga in težka pot, a da je težji del že za njimi.

Dveletni Rene se je rodil z okrnjenim stopalom in brez mečnice, zaradi česar je že zdaj težje hodil, z rastjo pa naj bi imel težav vse več. Slovenski ortopedi so predlagali amputacijo dela stopala, otrok pa bi dobil protezo. Renejeva starša na amputacijo nista pristala in sta prek interneta navezala stik z ameriškim zdravnikom Drorom Paleyjem, ki enkrat letno prihaja v Milano in je bil pripravljen operirati Reneja. Ameriški kirurg se že 30 let ukvarja z zdravljenjem bolezni fibular hemimelia in je na svoji kliniki na Floridi uspešno operiral že več kot 200 otrok s podobnimi težavami, kot jih ima Rene, piše STA.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je tako zdravljenje na podlagi mnenja ortopedskega konzilija Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana zavrnil, ker da vse možnosti zdravljenja v Sloveniji niso izčrpane. Zato je Talićeva začela zbirati prostovoljne prispevke, s katerimi bi pokrili stroške zdravljenja pri ameriškem zdravniku in potrebna sredstva tudi zbrali.