Manj svečk za mrtve pomaga dihati živim

Za novi inkubator v trboveljski bolnišnici se je v dobrodelnih akcijah nabralo skoraj 20.000 evrov.

Objavljeno
20. januar 2015 20.57
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Trbovlje - Na novem inkubatorju za novorojenčke v Splošni bolnišnici v Trbovljah, v katerem so že oskrbeli več deset zasavskih novorojenčkov, je od danes tudi »podpis« udeležencev dobrodelne akcije Manj svečk za manj grobov in vseh, ki so sodelovali v projektu društva Tandem iz Zagorja Jaz, ti, mi za Slovenijo.

Nacionalni koordinator akcije Manj svečk za manj grobov Primož Jelševar, sicer Zagorjan, ter koordinator akcije v Trbovljah Rok Janežič sta danes direktorici Splošne bolnišnice Trbovlje Marini Barovič izročila 16.370 evrov. Toliko denarja so zbrali samo v Zagorju in v Trbovljah - med drugim tudi z izdatno finančno podporo obeh občin. Zagorska je donirala 2500, trboveljska 1000 evrov.

Za inkubator v SBT so se trije tisočaki nabrali tudi v projektu Jaz, ti, mi za Slovenijo. Tudi te so danes slovesno izročili Barovičevi.

Kakor je ob izročitvi prispevka za inkubator dejal Primož Jelševar, je idejo o tem, da namesto za pretirano krašenje grobov ljudje prispevajo za žive, iz Toronta pred desetletjem prinesla njegova mama Damjana. Krog somišljenikov se je z družine Jelševar razširil na deset občin in več deset različnih kulturnih, političnih ... skupin vseh starosti in barv v času, ko javnost pretresajo vesti o sovraštvu, napetostih in razdvajanju, povezal v sožitje.

V dobrodelno akcijo Manj svečk za manj grobov 2014 se je sicer vključilo 60 organizacij iz desetih občin ter več kot dvesto prostovoljcev. Od 31. oktobra do vključno 1. novembra lani so z donacijami skupaj zbrali dobrih 36.300 evrov.

Samo v Zagorju so v zadnjih letih zbrali skupaj več kot 29.000 evrov, v petih zaporednih akcijah po vsej Sloveniji pa celo več kot 50.000 evrov. Zbrana sredstva vsako leto namenijo za nakup zdravstvenih naprav in pripomočkov, ki rešujejo življenja.

Predlani, ob peti obletnici projekta, je pristopilo osem občin. Polovico zbranih sredstev so tedaj namenili projektu nacionalnega pomena - sofinancirali so ultrazvočni aparat za uporabo v državni helikopterski enoti nujne medicinske pomoči v vrednosti 40.000 evrov.