Maratonci tečejo prvi knapovski krog

Okrog sto tekačev se bo danes podalo na prvi Rudarski maraton, katerega polovica vodi po zasavskih jamah.

Objavljeno
26. maj 2016 11.19
malovrh RTH
Polona Malovrh
Polona Malovrh

V zasavskih jamah, ki jih je država do konca 2018 sklenila dokončno zapreti, bodo danes spet zasvetile knapovske lampe: po rudniških rovih se bodo s čeladami in naglavnimi svetilkami spustili tekači prvega Rudarskega maratona, ki ga pripravlja ekipa zavoda Savus, tudi "avtorja" štirikratne adrenalinske preizkušnje Jamatlon in izdajatelja Zasavskega tednika.

Rudarstvo v Zasavju ugaša, ne pa tudi spoštovanje do rudarstva in do zasavske industrijske ter kulturne dediščine, pravi prvi mož Savusa Marko Planinc.

Na Rudarskem maratonu bo kakšnih sto prijavljenih maratoncev iz vseh koncev države ovire premagovalo na površini in pod njo - po rudniških rovih. Zaradi premalo prijavljenih na 42-kilometrski progi teka na tej dolžini ne bodo izvedli; ostajata pa 10- in 21-kilometrska proga.

Tekači bodo startali v zagorskem Evroparku ob 10. uri, nadaljevali pot čez Slačnik v smeri Trbovelj, mimo cementarne Lafarge, pred mostom čez Savo pa zavili na industrijsko cesto, ki vodi skozi dva predora po levem bregu Save do trboveljske Termoelektrarne. Tam jih čaka za večino najbrž še neznana preizkušnja: tek skozi pravi rudniški rov - Savski rov - z obvezno zaščito na glavah.

Po petih kilometrih, ki jih bodo pretekli pod zemljo, bodo tekači znova ugledali "luč dneva" v Hrastniku. Končna postaja je hrastniški rudnik. "Tekači na 21-kilometrski progi bodo tekli še en krog prek rudniških površin med Hrastnikom in Trbovljami in se na Ajnzerju v Trbovljah ponovno spustili v jamo ter pretekli še enkrat pet kilometrov po rudniku do cilja v Hrastniku," pojasnjuje Planinc. Razglasitev rezultatov napoveduje ob 13. uri.

Za varnost tekačev bodo skrbeli "pravi" rudarji in člani reševalne enote Rudnika Trbovlje-Hrastnik.