Marčan: Ta tomograf je čudež tehnike

Z lastnimi sredstvi so v ortopedski bolnišnici kupili prvi CT s spektralno tehnologijo na svetu.

Objavljeno
18. marec 2017 15.15
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Valdoltra – »Ta aparat je čudež tehnike,« je o novem računalniškem tomografu (CT), ki so ga včeraj predstavili v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, dejal direktor Radoslav Marčan. To je prvi tak Philipsov aparat v jugovzhodni Evropi in prvi aparat z edinstveno inovativno spektralno tehnologijo na svetu. V Valdoltri so zanj iz lastnih sredstev plačali 1,5 milijona evrov.

»Ortopedi imamo veliko problemov, če, denimo, obravnavamo zaplet z implantantom v kolenu, kolku ali hrbtenici: stari aparat nikakor ni mogel jasno pokazati razmerja med vsadkom in kostjo. Novi CT pa tako jasno pokaže, ali gre za vnetje ali za premik,« je pojasnil Marčan. »To je zelo velika prednost, tudi za pacienta, ki je deležen tudi petkrat do šestkrat manj obsevanj. Novi CT smo si še lahko privoščili, za nakup nove magnetne resonance, ki je stara enajst let, nam bo moralo pomagati ministrstvo,« je dodal. Da se z naložbo v novo magnetno resonanco zelo mudi, se je strinjal direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko Tomaž Glažar in obljubil, da jo bodo poskušali na ministrstvu čim prej speljati tudi glede na rezultate in prizadevnost kolektiva Ortopedske bolnišnce v Valdoltri.

Predstojnica oddelka za radiologijo Flori Jakovac je pojasnila, da na leto opravijo 3500 CT preiskav in 7000 preiskav z magnetno resonanco. V radiološkem oddelku je zaposlenih šest zdravnikov (od tega trije specializanti) ter 15 radioloških inženirjev in tehnikov. Dela imajo toliko, da morajo zanje delati pogodbeno še trije izkušeni radiologi.